Izbori u Savetu Albanaca: Danas ističe rok strankama za prijave elektora

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. april 2023. Rok za podnošenje elektorskih prijava za učešće na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) ističe danas.

Za sticanje statusa elektora potrebna je podrška, odnosno potpisi najmanje 20 građana koji su upisani u Poseban birački spisak albanske nacionalne manjine. Elektori će potom na elektorskoj skupštini, zakazanoj za 7. maj, izabrati članove saveta.

Elektorski izbori se održavaju zbog neuspeha albanskih stranaka da izaberu rukovodsto saveta posle neposrednih izbora 13. novembra.

Država bira predsednika Saveta Albanaca i privremeni organ

Bujanovačke su ranije pisale da su Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija,  Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i Alternativa za promene Šćiprima Arifija počele da prikupljaju potpise građana krajem marta.

Elektori će na izbornoj skupštini u Bujanovcu 7. maja glasati za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, a raspodela mandata članova nacionalnog saveta vršiće se srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora, a kandidovanje se vrši podnošenjem lista kandidata odboru koji sprovodi izbore, na samoj elektorskoj skupštini.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *