Lazarice u Bujanovcu (video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 7. april 2023. Sofija, Teodora, Maja, Nevena i Jovana danas su bile „lazarice“, jedna od grupa devojčica koje tradicionalno obilaze domove pravoslavaca širom bujanovačke opštine, što je običaj pred sutrašnju Lazarevu subotu ili Vrbicu.

Pevale su svakom domaćinu tradicionalne pesme, sa željom da time donesu sreću i napredak svim ukućanima, a zauzvrat dobijale jaja, slatkiše, voće i novac.

Krenule smo rano ujutru i obišle oko tridesetak kuća u Bujanovcu, svi su nas lepo dočekali, obradovali se, a onda nas i nagradili – kažu devojčice pokazujući punu korpu darova.

Plan im je, kako kažu, da sutra budu „lazarice“ u Rakovcu, jer je devojčica koja glumi Lazara iz tog sela.

Mi smo drugarice iz škole, sve idemo u školu „Branko Radičević“ u Bujanovcu, učenice smo šestog i sedmog razreda, i ovo je već četvrta godina kako idemo u „lazarice“ i uvek se lepo provedemo- dodaju devojčice.

Pravoslavni vernici u subotu 8. aprila obeležavaju Lazarevu subotu ili Vrbicu, jedan od najveselijih hrišćanskih praznika koji se uvek slavi subotom u šestoj nedelji posta pred praznik Cveti i praznik Uskrs.

Ovaj praznik posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara iz Vitinije koga je opisao jevanđelist Luka, a koga je, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, vaskrsao Isus Hrist četiri dana nakon smrti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *