Podvig niških kardiohirurga: Nema više liste čekanja, operacije se sada samo zakazuju

Bujanovac, Niš, 10. april 2023. (Foto FB Dragan Milić)- Nakon što su lekari niške Kardiohirurgije 12 uzastopnih vikenda radili operacije bez novčane naknade, nema više liste čekanja za kardiovaskularne operacije, kaže direktor Klinike Dragan Milić. To znači, prema njegovim rečima, da nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 15 dana, pišu Južne vesti.

Kako bi smanjili listu čekanja, na kojoj je na početku godine bilo 149 pacijenata, niški kardiohirurzi počeli su januarabez zvaničnog odobrenja i bez zabrane nadležnih da operišu i vikendima.

-Klinika se vraća na redovan režim rada. Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja, na kojoj se sada nalaze 42 bolesnika. Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4, a nekada i 6 meseci, više se neće čekati – navodi Milić

Dodaje da je samo u martu odrađeno 98 operacija, a od početka godine 248, dok je 2022. u tom periodu operisano 117 ljudi.

-Broj hospitalizovanih bolesnika u prva 3 meseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period od januara do marta ove godine iznosio je 3.014, a prošle godine 1.467 – kaže Milić.

Stopa smrtnosti ostala je ista – ispod 2%, uključujući i hitne slučajeve, navodi on i ističe da niko od pacijenata operisanih tokom vikenda nije preminuo.

-Bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu, pa samim tim da pada i kvalitet rada. Ta pretpostavka se nije pokazala tačnom – zaključuje Milić.

Kako navodi, ono što potencijalno može ugroziti rad jeste to što je smanjen broj higijeničara, bolničara i anestetičara, pa očekuje prijem novog osoblja. Ponovo apeluje da Niš dobije Institut, koji građani čekaju više od 50 godina.

Iako nisu odobrili dopunski rad, nadležni su im obezbedili potrošni materijal, kaže Milić i dodaje da se nada da će Klinika dobiti novu opremu koja nije obnovljena 15 godina. Prema njegovim rečima, najpotrebnija je EKK mašina, jer imaju samo jednu, kao i monitori za invazivni monitoring.

-Ponosan sam na celokupno osoblje, koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ekstremno jak tempo rada i ispunilo obećanje da će eliminisati liste čekanja. Pošto rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da postoje važnije stvari od novca – briga za pacijenta – poručuje Milić.

Kaže da će, ako priliv pacijenata koji se ne mogu operisati radnim danima bude veći, ponovo operisati vikendima bez novčane naknade.

https://www.facebook.com/dragan.milic.3597/posts/10222992074299550




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *