Uskršnja trpeza najmanje 100 evra, Bujanovčani ne žale novac

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 11. april 2023. (Foto arhiva ilustracija)- Za uskršnji ručak, koji se u Bujanovcu ne može zamisliti bez pečenja, ruske salate, torte i dobrog pića, prosečna četvoročlana porodica, pod uslovom da joj ne dolaze gosti, mora da izdvoji najmanje 12.000 dinara ili stotinak evra –  pokazalo je istraživanje reportera Bujanovačkih.

Najveće iznenađenje je cena jaja koja se kreće od 18 do 30 dinara po komadu, a s obzirom na to da je farbanje jaja osnovni ritual predstojećeg praznika, za 30 jaja, što je najmanji broj koji Bujanovčanke farbaju, kao i za farbu, potrebno je izdvojiti u proseku 700 dinara.

Ranijih godina sam farbala po 60 jaja, ali ove godine ću samo 30, čisto da u skladu sa tradicijom obeležimo praznik. Jaja uzimam od prijateljice sa sela po ceni od 20 dinara po komadu – kaže za naš portal domaćica iz Bujanovca.

Najveći hrišćanski praznik Uskrs Bujanovčani po tradicionalnom običaju proslavljaju u porodičnoj atmosferi uz bogatu trpezu. Imajući u vidu da cena hrane skače iz dana u dan, jasno je da nas proslava praznika neće koštati kao prethodnih godina.

-Zna se šta podrazumeva praznični ručak, pečenje, salate i dobro piće – kaže naš sugrađanin i dodaje da, iako je sve poskupelo i postalo je nemoguće da primanja prate i rast cena, za prazničnu trpezu se mora izdvojiti.

Sve u Uskrsu

Obišli smo velike trgovinske lance, lokalne prodavnice i mesare i zaključili da bez stotinak evra (u dinarima) nema dobrog prazničnog ručka.

Za skromniji ordever sa suhomesnatim proizvodima, koji svaka porodica uključuje u praznično predjelo, potrebno je izdvojiti najmanje 1.500 dinara, a kada na to dodamo po kilogram paradajza (280), krastavca (110), kupusa (60) i koren zelene salate (50), dobijamo cifru od 2.000 dinara.

Ako za glavno jelo planirate prasetinu, čija je cena 650 dinara po kilogramu žive vage, onda vam za 4 kilograma prasetine treba 2.600 dinara, dok je istu količinu jagnjetine potrebno izdvojiti 3.600 dinara jer treba imati u vidu da se ovo meso kod nas ne prodaje na kilogram već se može uzeti bar četvrtina cele pečenice.

U jednom velikom gradskom marketu rekli su nam da svakodnevno dobijaju ukupno pet prasadi i jagnjadi, koji se odmah prodaju istog dana prodaju.

Ko ne preferira pečenje, ili pak ne uspe da dođe do njega, za kilogram svinjskog buta treba izdvojiti 740, a za juneći od 1.100 do 1.300 dinara.

Kupuje ko koliko može, neko kupi celo prase ili jagnje, neko samo polovinu ili četvrtinu. Za prošli uskrs smo jeli pečenje, ali ćemo ove godine spremati svinjski but, jer to deca najviše vole – kaže naš sagovornik iz marketa.

Šestoro Bujanovčana kažnjeno zbog kršenja uskršnjeg policijskog časa

Ako trpezi dodate kilogram krompira i rusku salatu, bez koje Bujanovčani ne mogu da zamisle praznični ručak, eto novih 1.000 dinara.

Za flašu vina vam je potrebno 500 – 800 dinara, a za flašu piva 80 – 100. Cena gaziranog soka je 150 dinara, a kisele vode 60.

Praznični ručak podrazumeva i desert, tako da većina domaćica priprema tortu za taj dan, a za prosečnu tortu od 2 kg potrebno je izdvojiti najmanje 2.500 dinara.

Sve u svemu, pripreme za Uskrs se u Bujanovcu uveliko obavljaju, a kako sami građani kažu o tome da li će trpeza biti skromna ili bogata odlučuje njihov džep.

Drelja Ogorelja: I svadba i takmičenje u razbijanju vaskršnjih jaja




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *