I očni lekar dostupan deci u Domu zdravlja Bujanovac

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. april 2023. Potpuni sistematski pregled budućih đaka prvaka, koji je obavezan za svako dete pred upis u školu, može se obaviti u Domu zdravlja Bujanovac. Potrebno je da se roditelji dece jave kod izabranog pedijatra od kog će dobiti upute za laboratorijske analize, kao i upute za preglede kod specijalista. Od ovog meseca u Domu zdravlja se mogu obaviti i oftalmološki pregledi.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda otorinolaringologa, oftalmologa, stomatologa, laboratorijske analize krvi i urina, provere vakcinalnog statusa i vakcinacije i po potrebi pregleda fizijatra. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

Očni lekar je u našem Domu zdravlja krenuo da radi od ovog meseca, dr Ana Protić iz Vranja svake srede od 15:30 časova obavlja sistematske preglede budućih prvaka, a biće angažovana i u narednom mesecu tako da roditelji mogu da iskoriste priliku i dovedu svoje dete na pregled. Potrebno je da se jave izabranom pedijatru od kog će dobiti sve upute i termine za obavljanje pregleda – kaže za naš portal direktorka Doma zdravlja Bujanovac dr Daliborka Pavlović.

Do sada je, kako kaže, pregled u Domu zdravlja Bujanovac obavila polovina dece koji ove godine kreću u školu.

Nakon završenog sistematskog pregleda pedijatar daje potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima prilikom upisa u osnovnu školu. Zdravstveno stanje deteta određuju lekari u Domu zdravlja, dok zrelost deteta za upis u prvi razred osnovne škole procenjuje školski psiholog, čiji pregled je takođe obavezan.

Počinje upis u osnovne škole, traje do 31. maja

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *