Opština: Bašte kafića od 1. maja, inspekcija na terenu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 14. april 2023. Uoči početka letnje sezone i otvaranja bašti lokala vlasnici ugostiteljskih objekata u centru Bujanovca počeli su da podnose zahteve za korišćenje javnih površina. Kako kažu u Opštini, inspekcija na terenu proverava da li su ispunjeni svi uslovi za postavljanje bašti od 1. maja.

Vlasnici ugostiteljskih objekata i lokala u Bujanovcu koji imaju letnje bašte, otvorenog ili zatvorenog tipa, mogu se javiti Odeljenju za investicije i razvoj i podneti zahtev za korišćenje bašti onog trenutka kada planiraju da iznesu stolice i stolove. Zahtev, u kome su propisani svi uslovi koje treba da ispune i u kome se upisuje željena kvadratura, preuzimaju blanko u Opštini.

-Urbanistička služba Odeljenja za investicije i razvoj nakon dobijanja zahteva izlazi na teren i proverava da li je postavljanje bašte moguće, da li bi željena kvadratura ometala pešake, da li su parametri ispunjeni, jer je potrebno ispoštovati pravilnik o postavljanju letnjih bašti – kaže za Bujanovačke načelnica Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović.

Ako se ugostitelji i vlasnici lokala sami ne jave sa zahtevima onda, po rečima Azemovićeve, komunalna inspekcija opštine Bujanovac izlazi na teren i ako primeti da je neko nelegalno postavio baštu pravi zapisnik i vlasniku izdaje nalog da u roku od 7 dana podnese zahtev.

-Ove nedelje na kolegijumu će biti sve dogovoreno, inspekcija je već izašla na teren jer, s obzirom na to da ide lepše vreme, sigurno će vlasnici ugostiteljskih objekata postavljati bašte – dodaje Azemovićeva.

Prvi zahtevi su, kako kaže, već stigli na adresu Odeljenja za investicije i razvoja. Na osnovu tih zahteva Odeljenje za investicije i razvoj donosi rešenje za letnje bašte koje će važiti od 1. maja do 30. septembra, a za zatvoreni tip bašte rešenja će važiti tokom cele godine.

-Jedan primerak rešenja ide Komunalnoj inspekciji koja vrši proveru da slučajno vlasnici ne zauzmu  više prostora od predviđenog, a drugi primerak se dostavlja Lokalnoj poreskoj administraciji koja na osnovu našeg rešenja vlasnicima daje rešenje za plaćanje – dodaje Azemovićeva.

Lokalna poreska, kako kaže, proverava uplate i ako neko ima dugovanja iz prošle godine neće dobiti rešenje za ovu dok ne izmiri ta dugovanja.

Za bašte na trgu i šetalištu 35 dinara dnevno po kvadratu

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *