Šta brada govori o muškarcima

Dragi čitaoci, pred vama je prvi tekst naše nove saradnice Srbijanke Stanković, koja će samo za Bujanovačke jednom nedeljno obrađivati popularne lifestyle teme. Verujemo da će tekstovi iz pera naše kolumnistkinje naići na dobar prijem kod naših čitalaca, koje pozivamo da nam sugerišu o čemu bi želeli da čitaju u našoj novoj rubrici

                                                                                                                                Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 19. april 2023. – Svaka brada šalje neki signal o tipu ličnosti muškarca koji je nosi. Bez obzira na stil, dužinu, oblik, urednost, da li je sa brkovima ili ne, ona se primećuje. Na prvi pogled, muškarca čini muževnijim i ozbiljnijim.

U kombinaciji sa ponašanjem ili karakterom, ona sveukupnim stilom stvara utisak o izgledu, o karakteru i o ličnosti muškarca koji stoji iza nje. Zato, dok pojedini pokušavaju da brijanjem prikriju svoj tip ličnosti, drugi to ne žele već bradom otvoreno pošalju signale o sebi – svom karakteru i sklonostima.

U nastavku pogledajte šta to brada može reći o muškarcima. Izdvojili smo signale i činjenice u vezi sa bradom, a koje bi svaki muškarac i žena trebalo da znaju. Pročitajte.

Muževnost i mačo stil, dominantan alfa mužjak

Brada povećava percepciju muške dominacije, pogotovo ako je duža. Bilo da je u pitanju kraća dužina ili puna brada, ona licu daje mačo pečat koji ga čini samouverenim alfa mužjakom, sigurnim u sebe, muževnijim i poželjnim.

Da bradonje mogu biti više nego muževni i dominantni, to pokazuju i istraživanja. Prema tome, radi se o hrabim, ljubaznim ličnostima, ljudima od poverenja, velikodušnim, vrednim i izuzetno privlačnim muškarcima, pogotovo ako zrače samopouzdanjem na nenametljiv način.

Dodatno, nedavna istraživanja su pokazala da žene imaju više poverenja u bradate muškarce po pitanju porodičnih odnosa, jer ih smatraju jačim zaštitnicima porodica i privrženijim očevima.

Brada stvara vizuelno stariji izgled

Bradati muškarci izgledaju muževnije, nadmoćnije, dominantnije i sposobnije, a tome treba dodati činjenicu i da izgledaju starije. Takođe, pojedine studije pokazuju i da brada na licu često stvara utisak višeg društvenog statusa.

Brada u izvesnoj meri može sakriti i mimike lica, pa tako bradonje deluju ozbiljnije, a nadovezaćemo i dominantnije (iskusnije). Zbog toga što skriva sve crte lica, uključujući nepravilnosti i mimike, stvara se vizuelni utisak da se radi o starijem i zrelijem muškarcu. U situacijama kada su ljuti ili neraspoloženi muškarci sa bradom izgledaju više ljutito, a nekada i opasno, preteće, pa čak i agresivno.

Privlačnost i poželjnost – dugoročna i kratkoročna privlačnost

Brada muškarca čini poželjnijim. Dokazana je činjenica da nošenje brade odiše seksipilom i da to ima značajan uticaj na suprotni pol. Partneri smatraju da je muškarac koji nosi bradu više mačo, da je hrabar, zreliji i da samouvereno nosi svoj karakter, bez obzira na godine.

Kada su u pitanju dugoročna ili kratkoročna privlačnost (duže ili neobavezne veze), istraživanja su pokazala da su muškarci sa dužom, gušćom bradom privlačniji kandidati za duge, ozbiljnije veze ili za brak. Oni sa kraćom bradom ili koji se briju su više za neobavezne, kraće veze, ili za prolazne avanture.

Brada i privlačnost su povezani na više nivoa, a seksualna kompetencija je samo jedna. Smatra se i da su bradati muškarci daleko uspešniji u pronalaženju partnera od onih koji se briju, odnosno od onih koji nemaju mnogo dlaka na licu. Naravno, ova tvrdnja umnogome zavisi i od preferencija, osobina, temperamenta i generalno prirode samog muškarca.

Ono što je sigurno jeste da momak/muškarac koji vodi računa o sebi i svom izgledu, seksualnosti, koji želi da privuče pažnju potencijalnih partnera i da izgleda atraktivno, zaista mora da neguje svoj izgled. To podrazumeva da je uredan, da vodi računa o higijeni, da pazi na stil brade i brkova (bez obzira na stil ili dužinu). Na taj način imaće više predsnosti od muškaraca koji ne posvećuje dovoljno pažnje svojoj rutini higijene, nege i održavanja brade.

Zato, ukoliko želite da se istaknete iz gomile, najbolji način jeste da malo izmenite svoj izgled. Odnosno, promenite malo stil brade, kako biste vizuelno promenili oblik vašeg lica. Možete je pustiti, upotpuniti brkovima ili prepraviti dosadašnji stil u novi.

Da biste izgledali atraktivno, a vaša brada bila u najboljem izdanju koristite kozmetiku kao što su ulja, vosak, balzami i slično. Preparatima za rast i negu brade učinićete dlaku mekšom, zdavijom i lakšom za oblikovanje, za stilizovanje i održavanje. Ujedno, tako negujete i hidrirate bradu i kožu ispod nje.

Društveni status i brada na poslu

Percepcija društvenog statusa koji vizuelno odaje izgled brade je u očima posmatrača, ali i u njegovom umu. Gledano kroz istoriju, brada je prolazila kroz razne faze. Jedan period je bila prihvatana, nekada je bila nužnost, ali je bilo perioda i kada je odbacivana. Međutim, danas je brada na licu veoma popularan lični izbor izgleda muškarca, ne samo kod nas već širom sveta, bez obzira na percepciju ili na društveni položaj.

Bradonje se smatraju i potencijalno srećnijim ličnostima, zbog pretpostavke da svojim izgledom “promovišu” širenje prijateljstva i društveno prihvatanje.

Kada je u pitanju posao i karijera, mnoga radna mesta ne zahtevaju strogi izgled pa je nošenje brade dozvoljeno, a nekada i poželjno da na određenim pozicijama budu zaposleni bradati muškarci.

Primera radi, muškarcima koji traže posao na poslovnoj društvenoj mreži LinkdIn veće su šanse da izgrade svoju karijeru ili da dobiju poziv za intervju ukoliko na svom profilu postave sliku sa bradom (tako odaje utisak ljubaznosti). Za komercijalne i prodajne pozicije muškarci sa bradom su dobri kandidati, jer odišu pozitivnim signalima, zrače poverenjem i deluju stručnije (samouverenije).

Sa druge strane, postoje radna mesta, određene vrste posla, kao i poslodavci koji od zaposlenih očekuju da dolaze na posao bez brade (policija, od građevinskih radnika se često to očekuje, pojedine vatrogasne službe, zatim pojedine avio kompanije…). Zatim, na upravnim, odgovornim i menadžerskim pozicijama uglavnom rade obrijani muškarci, zbog toga što se od njih očekuje ambicioznost, odlučnost i preduzimljivost.

Može se reći i da je ova tvrdnja paradoks, pošto se bradati muškarci smatraju prodornijim, agresivnijim i dominantnijim. Međutim, pojedina istraživanja su pokazala da ovi atributi ne dominiraju kod bradonja kada su vezani za liderske sposobnosti i veštine.

Svakako da postoje izuzeci i odstupanja. Bradati doktori, na primer, mogu biti vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti. Od radnika na recepciji očekuje se ljubaznost, međutim, recepcioner koji ima bradu uprkos svojoj ljubaznosti, profesionalnisti i prijateljskom stavu, ne može dovoljno uveriti klijente u kvalitet hotelske usluge. Zbog komunikacije sa ljudima, od njega se očekuje otvoren, uredan, pedantan i jedinstven spoljašnji izgled.

Brada pokazuje nadmoć i jačinu u borbi

Gledano unazad kroz evoluciju, u borbama su ratnici sa bradom bili laka meta protivnika, jer su ih mogli uhvatiti za bradu i čupati tokom bitke. Na taj način može se reći da je tokom ratovanja imati bradu bilo mana. Ipak, u borbama ratnici nisu kratili svoju bradu jer su svojim protivnicima hteli da pošalju signale neustrašivosti, jačine i moći.

Savremeno doba je donelo promene po pitanju borbi i ratovanja, pogotovo kada je u pitanju učestvovanje u tuči i čupanje za bradu. Toga nema danas.

Šta je sa brkovima?

Iako pojedini muškarci smatraju da će u brkovima pronaći utočište, tj. da će biti privlačniji ili seksipilniji, ovakva tvrdnja je pogrešna. Tačno je da brkovi izgledaju retro, kao i da odišu seksipilom, ali tako je samo ukoliko su uredni, pravilno oblikovani i ako se iznesu na pravi način.

Ukoliko želite da pustite brkove (bez brade) samo kako biste izgledali bolje nego do sada, nemojte to raditi. Istraživanja su pokazala da su brkati muškarci, u poređenju sa bradonjama, manje poželjni.

Ako želite da puštate brkove kako biste njima pokazali jačinu i muškost, potrebno im je vreme da postignu svoj puni potencijal. To podrazumeva negu i oblikovanje, pritom, na licu izgledaju bolje u kombinaciji sa puštenom bradom.

Nesumnjivo, brada i brkovi jesu dobar izbor stila muškarca. Brada je glavni simbol muževnosti, hrabrosti i dominacije, a to je ono što svaki muškarac želi. Iskoristite maksimalni potencijal kako biste izgledali atraktivno, a ono što je sosatna preporuka jeste negada treba brinuti o svom izgledu, bez obzira na bradu, njenu dužinu ili stil.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *