Vizna liberalizacija ne važi za sve građane Kosova

Bujanovac, 19. april 2023. Vizna liberalizacija koja je odobrena Kosovu i stupa na snagu 1. januara 2024. godine neće važiti za građane Kosova koji imaju dokumenta koja izdaje srpski Koordinacioni centar.

U kabinetu Tajsa Rojtena, poslanika Evropskog parlamenta i autora Sporazuma o viznoj liberalizaciji, potvrđeno je za N1 da se sporazum odnosi samo na „dokumenta koja izdaje Kosovo“.

Kosovari bez viza u EU od 1. januara 2024.

To znači da stanovnici Kosova sa srpskim pasošem, izdatim u Koordinacinoj upravi iz Beograda, za zemlje EU i dalje moraju da pribave vize. Za putovanje u države koje nisu priznale Kosovo vizu traže u Beogradu, a za one koje jesu – u Prištini, Skoplju ili Tirani, piše N1.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, a Sporazum o viznoj liberalizaciji trebalo bi da bude danas potpisan. Sporazum predviđa da stanovnici Kosova od 1. januara 2024. godine mogu da putuju u Evropsku uniju bez viza.

Prema Uredbi Vlade Srbije iz 2009. godine, državljanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, kao i onima kojima su uverenja o državljanstvu izdata od organa nadležnih za područje KiM, a nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, pasoši se izdaju u Koordinacinoj upravi MUP-a Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *