Kurtijev zamenik: Nadam se da će Srbi uzeti kosovske pasoše

Bujanovac, 20. april 2023. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi rekao je da se nada da će građani koji imaju pasoše koje je izdao Beograd do kraja godine da nabave kosovske pasoše, kako bi i oni mogli da uživaju u benefitima vizne liberalizacije koja je u sredu odobrena Kosovu.

Glavni pregovarač Prištine je ovo izjavio nakon što je u Strazburu potpisana odluka o liberalizaciji viza za Kosovo, prenosi Kossev.

Na konferenciji za medije nakon ceremonije, koju je održao sa izvestiocem EP za Kosovo u pregovorima sa Evropskim savetom o pitanju viza Tijs Rojtenom, Bislimi je izrazio nadu da će oni koji imaju pasoše koje izdaje Beograd „iskoristiti ovaj period od osam meseci da nabave regularne kosovske pasoše“.

Kosovari bez viza u EU od 1. januara 2024.

„Beograd nije na Kosovu. Građani koji imaju pasoše koje je izdao Beograd će, nadam se, iskoristiti ovaj period od osam meseci da nabave regularne kosovske pasoše, da i oni mogu da uživaju u benefitima ove odluke. Moja vlada će uraditi sve što je u njenoj moći da olakša ovaj proces tako da do 1. januara svaki građanin Kosova bude opremljen legalnim pasošem“, kazao je Bislimi, prenosi Kossev.

Bislimi ovom prilikom nije decidno spomenuo da se radi o pasošima Republike Srbije koje za Srbe koji žive na Kosovu izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju. Premda, to su to jedini pasoši koje za srpske državljane na KiM od 2010. godine  izdaje Republika Srbija.

Vizna liberalizacija ne važi za sve građane Kosova

Ovi pasoši podležu Šengenskom režimu, a od srpskih se razlikuju upravo po tome. Takođe, kosovske vlasti zabranile su 2017. godine ove pasoše, smatrajući ih nevažećim, a pozivajući se na Briselski dogovor o slobodi kretanja. Inače, u samom sporazumu kojim se uređuje upotreba ličnih dokumenata, pasoši se ne spominju.

Nema dostupnih ažuriranih podataka koliki je tačan broj korisnika ovih pasoša. Prema poslednjim dostupnim podacima, od 2017. godine, ove pasoše koristi između 80,000 i 90,000 ljudi, među kojima je i značajan broj Albanaca sa Kosova.

Ono što jeste poznato je da se usled nedostatka slobode kretanja za državljane Republike Srbije koji žive na Kosovu, sve veći broj njih odjavljuje sa Kosova i prijavljuje u centralnu Srbiju.

Povrh svega ovoga, posebna procedura se primenjuje prema ovim građanima i u samoj centraloj Srbiji, tako što oni podležu rigoroznim proverama pre nego im se i prebivalište odobri, što je dalji osnov da traženje pasoša.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *