Mustafa kritikuje Briselski sporazum, kaže da Albanci Preševske doline od njega nemaju ništa

Bujanovac, 20. april 2023. (Foto FB Ragmi Mustafa)- Briselski sporazum, deceniju od njegovog potpisivanja, Albancima Preševske doline nije doneo mir, stabilnost i prosperitet iako su smatrani taocima spora Kosova i Srbije, smatra Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Prema njegovim rečima, „Albanci u Dolini i dalje se suočavaju s ugnjetavanjem i diskriminacijom koja ih sprečava u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava“.

„Sloboda, definisana kao sposobnost ili pravo na delovanje, izražavanje ili razmišljanje bez prepreka ili ograničenja, je nešto što je Albancima u Preševskoj dolini uskraćeno. Albanci žele da imaju kontrolu nad svojom sudbinom, a to podrazumeva otpor despotskim silama koje žele da nas pokore a dolaze iz glavnog grada“, napisao je Mustafa na svom FB nalogu.

Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog

Kako dodaje, položaj Albanaca predstavlja „primarni oblik ropstva“:

„Pritisak i diskriminacija s kojima se Albanci suočavaju u Dolini morali su biti rešeni Briselskim sporazumom, ali se to nije dogodilo“, konstatuje Mustafa.

Ipak, kako navodi, Albanci iz Doline  dobiće slobodu koja im je potrebna da u potpunosti ostvare svoja prava kao građani, gde svaki pojedinac ima pravo i mogućnost da deluje, govori i razmišlja bez prepreka ili ograničenja, da sledi svoje ciljeve i težnje bez uzdržavanja.

Kako su Bujanovačke u više navrata pisale, politički predstavnici Albanaca u Srbiji ytražili su da budu deo Briselskog sporazuma.

Ambasador SAD Kristofer Hil je prilikom posete Bujanovcu za naš portal rekao da se ovaj sporazum odnosi isključivo na odnose Beograda i Prištine.

Mustafa: Bez nas nema uspeha dijaloga u Briselu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *