Opština: Nemamo para za uklanjanje svih divljih deponija, tražićemo od države (video)

Bujanovac, 21. april. 2023. Snimak sa divlje deponije koja se prostire na više od 100 metara na ulazu u Bujanovac kod moravskog mosta, koji su Bujanovačke objavile u četvrtak izazvao je mnoštvo negativnih komentara naših sugrađana. Nadležni u Opštini najvaljuju da će rešavanje problema divljih deponija početi uskoro, kao i da će na Dan planete zemlje 22. aprila biti organizovano čišćenje jedne od mnogih u gradu i okolini.

-Ugovor na godišnjem nivou za čišćenje divljih deponija dobili smo prošle nedelje. Na teritoriji opštine Bujanovac ima mnogo divljih deponija. Čišćenje će se obavljati redom i na godišnjem nivou, ali mi nemamo toliko para u budžetu koliko se deponija stvara. U subotu će na Dan planete zemlje biti čišćena neka deponija, ali još uvek ne možemo precizno reći koja – poručuju nadležni u Opštini.

Plan im je, kako kažu, da se prijave na konkurs za dobijanje sredstava za čišćenje deponija, koji traje do 3. maja, što nam je potvrdila i Snežana Milošević, savetnik za ekologiju i zaštitu životne sredine u Opštinskoj upravi.

-Spremamo papire za prijavu na konkurs za čišćenje deponija koji traje do 3. maja. Imamo puno divljih deponija, poslat je izveštaj  Agenciji za životnu sredinu u kojem su upisane sve lokacije na kojima su deponije. Sada trenutno radimo na pripremi plana za upravljanje otpadom. – kažala je za Bujanovačke Snežana Milošević.

Miloševićeva dodaje da povodom Dana planete zemlje koji se obeležava u subotu, 22. aprila, Udruženje građana Ekološko društvo „Bujanovac“ čiji je ona član, u saradnji sa Udruženjem građana Romski humanitarni centar, organizuje javnu tribinu o pitanjima posvećenim zaštiti zdravlja stanovništva i zaštiti životne sedine u našem okruženju.

Tribina će, po njenim rečima, biti održana u prostorijama Romskog humnitarnog centra RHC Bujanovac, u ulici Moravska 94 u Bujanovcu, sa početkom u 13:30 časova.

Na pitanje Bujanovačkih zašto se na Dan planete održava tribina, umesto da se organizuje čišćenje nekog smetlišta, Miloševićeva odgovara:

-Mi u udruženju nismo dobili nikakva sredstva, održavanje tribine je samoinicijativno, volonterski, zato što mi mislimo o ekologiji i kad nemamo para.

Ljudi iz Ekološkog društava Bujanovac, kako kaže, ne mogu sami da čiste deponije. Pomagala im je vojska jednom prilikom, pomagao im je i Komunalac, ali ovog puta je zaista neizvodljivo da to urade, kako ističe, zbog finansijskih sredstava i zbog toga što je u subotu neradni dan.

Podsetimo, na Dan planete zemlje 2021. godine tridesetak migranata iz bujanovačkog Prihvatnog centra čistilo je priobalje Južne Morave u blizini centra, u znak zahvalnosti za gostoprimstvo koje su doživeli u Bujanovcu. Zajednički su je realizovali Grupa za decu i mlade „Indigo“, Komesarijat za izbeglice, UNHCR, Ekološko društvo Bujanovac, lokalna samouprava i kompanija „Bici Komerc“, koja je obezbedila mehanizaciju za uklanjanje ogromne količine smeća.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *