Niški lekari odgovorili ministarki zdravlja: Nemojte da nas omalovažavate i da govorite neistine

Bujanovac, 25. april 2023. Na izjavu ministarke  zdravlje Danice Grujičić da je eliminisanje liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu diskutabilno reagovali su niški lekari, koji su operisali besplatno i vikendima, upozorivši ministarku da ne postoje ozbiljne i neozbiljne operacije, kao i da je neprimereno porediti Institut u Beogradu koji ima 7 kardiohirurških sala i 8 EKK mašina, naspram niške u kojoj su lekari operisali sa samo jednom i u jednoj sali. Napominju i da lista zakazivanja na klinici u Nišu u ovom trenutku iznosi svega 7 dana, te je još jednom mole da im obezbedi bolje uslove za rad, zarad njihovih pacijenata.

U ime kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju profesor dr Dragan Milić poslao je saopštenje u kome ističu da su se u izjavama ministarke zdravlja Danice Grujičić našle brojne neistine, proizvoljna tumačenja i nedopustive konstatacije, prenose Južne vesti.

Podvig niških kardiohirurga: Nema više liste čekanja, operacije se sada samo zakazuju

Upozoravaju je da u kardiohirurgiji ne postoje „ozbiljne“ i „neozbiljne“ operacije, kao i da uspeh niških lekara, koji više nemaju liste čekanja, ne može da se poredi sa brojem operacija koje je uradio Institut „Dedinje“.

“Naša klinika je u jednoj kardiohirurškoj sali sa jednom EKK mašinom uradila do danas ukupno 101 „ozbiljnu i neozbiljnu“ kardiohiruršku operaciju dok su naši dragi prijatelji i učitelji na IKVB „Dedinje“ uradili 703 operacije u 7 kardiohirurških sala sa 8 EKK mašina. Ne može se upoređivati po broju urađenih intervencija gigant kao što je IKVB „Dedinje“ i naša klinika jer je neprimereno poređenje. Mi nismo Institut, imamo 6 kardiohirurga, jednu salu i jednu EKK mašinu”, navode lekari u saopštenju.

Oni naglašavaju da informacije koje su u ponedeljak prezentovane javnosti nisu tačne i dodaju  da je za gotovo 100 dana i 12 uzastopnih neplaćenih radnih vikenda urađeno 94 kardiohirurških operacija i 158 „ozbiljnih i neozbiljnih“ vaskularnih intervencija.

Napominju i da trenutno ne postoji pacijent koji je prošao anesteziološku ambulantu, a da nije pozvan na operaciju, te da lista zakazivanja traje svega 7 dana.

Zaključuju da ih ovaj odnos nipodištavanja njihovog rada i ne iznenađuje, kada se ima u vidu da u Upravnom odboru UKC Niš sede godinama unazad samo 3 od ukupno 5 članova, a da je razočaravajuće što su sva 3 iz Beograda i nijedan iz Niša ili sa juga Srbije.

“Obezbedite nam još jednu EKK mašinu kao i monitore i respiratore za intenzivnu negu kako bi povećali kapacitete a mi obećavamo da ćemo raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima naše Otadžbine”, poručili su ministarki.

Niški lekari traže i drugu opremu i hiruršku salu, radiologa na klinici, odnosno iste uslove za rad, kako bi onda ministarka mogla da ih upoređuje sa drugima.

Poručili su joj i da ako ne želi da pomogne njihovom daljem razvoju, onda ne treba da ih omalovažava i nipodaštava, jer radnici ove klinike to nisu zaslužili, posebno ne mladi doktori koji su inicirali volonterski rad vikendom.

Podsetimo, ministarka zdravlja izjavila je da je eliminisanje liste čekanja za operacije u UKC Niš, na kome su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, „diskutabilno“, jer su oni od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili – šezdesetak.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *