Odobreno poskupljenje struje od 1. maja

Bujanovac, 25. april 2023. Savet Agencije za energetiku odobrio je poskupljenje struje u Srbiji za osam odsto, a gasa za deset odsto od 1. maja ove godine. Novi cenovnik objavljen je u Službenom glasniku.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), iznosiće bez poreza i taksi 9,50 dinara po kilovatsatu (kWh), odnosno 13,31 dinar po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

Agencija je navela da je i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi, prenela je Beta.

Savet Agencije dao je saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača gasom da taj energent poskupi i prosečna cena od 1. maja ove godine će biti veća deset odsto.

Tako će gas koštati 4,13 dinara po kWh bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Agencija je navela da će i nakon tog poskupljenja prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji biti, bez taksi i poreza, jedna od najnižih u Evropi.

Struja je prethodni put poskupela 1. januara takođe za 8 odsto.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *