Čadež: Odlična saradnja privrednih komora Srbije i Kosova

Bujanovac, Priština, 27. april 2023. – Saradnja srpskih i kosovskih kompanija je odlična, ali naglašava da aktuelna politička situacija na Kosovu dosta utiče na odnos kosovske i srpske privrede, izjavio je za Kosovo online Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

On je najavio da će se sa predsednikom Privredne komore Kosova sastati u maju u Berlinu, gde će sa međunarodnim partnerima razgovarati kako ekonomije mogu da postignu dogovore, prevaziđu barijere i unaprede saradnju.

„Politička situacija naravno da uvek utiče na odnos između privreda, naročito kada zvanično želimo da pomerimo neke barijere koje još uvek postoje i tu se dosta sporo ide. U samoj trgovini, u novim poslovima i investicijama saradnja između kosovskih i ovdašnjih kompanija je izvanredna“, rekao je Čadež.

Naveo je da sve više firmi sa Kosova plasiraju svoje proizvode u Srbiju, ali i u čitav region.

Kosovo iz Srbije uvezlo robu vrednu 132 miliona evra od početka godine

Predsednik PKS ocenio je kao pozitivno to što kosovsko tržište napreduje i izrazio nadu da će se sa takvim trendom nastaviti.

Kada je u pitanju saradnja između dve privredne komore, Čadež kaže da je njihov odnos na visokom nivou, ističući da se radi na tome da „ekonomski deo podrži politički“.

„Naša saradnja sa Privrednom komorom Kosova je odlična i u maju ćemo predsednik Privredne komore Kosova i ja imati zajedničku posetu Berlinu, gde ćemo razgovarati sa međunarodnim partnerima kako možemo da učinimo više i pomognemo, kao predstavnici privrednog sektora, u postizanju dogovora, koji će, nadam se, doći i na političkom planu, da taj ekonomski deo bude nešto što može da podrži i politički“, kazao je Čadež.

Bujanovačke na SAJMU u Prištini: O politici se priča, od ekonomije se živi

Čadež se osvrnuo i na regionalne inicijative poput Otvorenog Balkana koje doprinose ekonomskoj saradnji i bržem protoku roba, ljudi i kapitala i istakao da kosovska ekonomija i biznis jesu otvoreni za pridruživanje toj inicijativi, ali da politika, nažalost, nije.

„Čini mi se da, kako se budu stvari razvijale i nekako taj politički deo normalizovao, da će jednostavno prevagnuti logika, a to je da je zaista za kompanije bolje da plaćaju manje, da im bude jeftinije poslovanje, da mogu da isporuče robu brže. To su stvari koje naše firme interesuju, a politika je politika“, zaključio je Čadež.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *