Bujanovačke ulice bez horizontalne signalizacije, posebna opasnost u blizini škola

Piše: I. Jovanović

Zebra kod škole B. Radičević

Bujanovac, 2. maj 2023. – Pešački prelazi u glavnoj ulici u Bujanovcu na izuzetno frekventnim lokacijama u blizini škola, Doma zdravlja, gradskog parka i kafića, izbledeli su do neprepoznatljivosti, a stručnjaci upozoravaju da to ugrožava sve učesnike u saobraćaju koji je u našem gradu izuizetno frekfentan. Pešaci jedva uspevaju bezbedno  da pređu ulicu zbog česte neprilagođene brzine i ne zaustavljanja vozača.

Roditelji učenika apeluju na nadležne da što pre označe prelaze, jer se deca već sutra vraćaju u školske klupe .

-Ne smem dete da pustim da samo ide u školu, jer nisam sigurna da li će bezbedno preći ulicu. Ovde se jako brzo vozi i često se dešava da se vozači uopšte ne zaustave, jer su „zebre“ nevidljive – kaže naša sagovornica.

Stručnjaci upozoravaju na veliku opasnost koja vreba zbog neobeležene signalizacije.

Izbledele „zebre“ oko škola

Horizontalna signalizacija je izuzetno važna za orijentaciju vozača na kolovozu. Nedovoljno vidljivi pešački prelazi mogu navesti vozača da napravi prekršaj i pri tome može sebe i druge učesnike u saobraćaju dovesti u opasnost. U uslovima lošije vidljivosti (kiša, sneg, magla) visoki sjaj i kontrast horizontalne signalizacije mogu biti vozaču ključan faktor u blagovremenom uočavanju drugih učesnika u saobraćaju i izbegavanju potencijalnih saobraćajnih nezgoda – kažu stručnjaci za bezbednost saobraćaja.

Zbog neradnih dana nismo bili u prilici da sa nadležnima u opštini razgovaramo o ovoj temi, ali će Bujanovačke posle praznika pokušati da dobiju odgovor na ova pitanja.

Zebra kod parka

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *