Vučić i Kurti danas u Briselu

Bujanovac, 2. maj 2023. Delegacije Beograda i Prištine, predvođene predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, sastaće se danas u Briselu, U novoj rundi dijaloga razmatraće se dalja implementacija sporazuma iz Ohrida, a na dnevnom redu su i Zajednica srpskih opština i pitanje nestalih.

Očekivanja nisu velika od novog sastanka na vrhu, koji se održava u napetoj atmosferi posle bojkotovanih izbora na severu Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre neki dan samo je odmahnuo glavom na pitanje šta očekuje, dok kosovski premijer Aljbin Kurti poručuje da neće dozvoliti da Zajednica srpskih opština bude novi oblik Republike Srpske, piše N1.

Sa srpske strane očekuje se razgovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), dok kosovski Albanci očekuju da će tema biti sudbina nestalih.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da je Priština svih ovih godina radila na tome da izbegne formiranje ZSO.

„Verujem da će se to nastaviti i sutra da će pokušati sa razvodnjavanjem te teme, i da minimiziraju značaj ZSO, počev od imena statuta upravljačkog tima, pa do ovlašćenja koja ta zajednica ima“, ocenjuje Dačić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu hrvatskoj agenciji Hina, poručuje da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na severu Kosova.

„S obzirom na insistiranje Brisela, biće mi drago da vidim kakav su nacrt pripremili, mada mislim da bi bilo bolje da mi ga prvo predstave u Prištini. Ja ću, međutim, obezbediti da ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu bude ispunjeno, a to je postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina“, poručuje Kurti.

Predsednik Srbije već drugi put pred domaćom javnošću objašnjavao je da nije ništa potpisao i prihvatio, već da će, kako tvrdi, Srbija implementirati sporazum do određene granice. Na istoj konferenciji pre nedelju dana, Vučić je govorio o evropskum predstavnicima i kako oni dočekuju sastanak 2. maja.

„Oni čekaju predlog Vlade Kosova o Zajednici srpskih opština, oni pojma nemaju, oni veze blage nemaju, ti ljudi se nisu udostojili da pročitaju elementarna akta pa da znaju kako ide ceo proces. Čekamo naš upravljački tim da iznese plan, srpski upravljački tim, a ne Vlada Kosova, a onda će da kažu: ‘Evo, počeo je proces, ‘ajde Srbi vratite se u institucije.’ A, ne“, kazao je tada Vučić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *