Kurti: ZSO ne može da bude Republika Srpska na Kosovu, predstavio sam svoju viziju

Bujanovac, 3. maj 2023. “Nacrt statuta Upravljačkog tima koji je predstavljen rezultat je želje za Republikom Srpskom na Kosovu i suštinski je nespojiv sa Ustavom Kosova” poručio je u utorak uveče kosovski premijer Albin Kurti posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u  Briselu.

Kurti je predstavio je svoj „nacrt vizije“ za pitanje nevećinskih zajednica na Kosovu, prema članu 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa i to po ugledu na sporazum o normalizaciji koji Srbija već ima sa Hrvatskom, prenosi Kossev.

Kako je i najavljeno, Kurti i  Vučić usvojili su Deklaraciju o nestalima koja  je usaglašena još početkom aprila, kako je i predviđeno u Implementacionom aneksu.

Sa ZSO je drugačija situacija. Upravljački je tim predstavio Nacrt koji je urađen još 2018. godine, ali se dalje od toga, izgleda, nije otišlo.

Za razliku od predsednice Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta za ZSO, Danijele Vujičić, koja je ranije večeras kazala da je zbog doskočice srpskog predsednika, na sastanku „nastao haos“, te da prištinska strana nije želela smireno da sasluša ceo proces, Kurti medijima svedoči suprotno.

Rekao je da je strpljivo i pažljivo je saslušao predstavljanje nacrta ovog tima, a potom je i izneo svoj stav.

„Nakon dogovora za nestala lica, strpljivo i pažljivo smo saslušali Upravljački tim koji je predstavio nacrt statuta sa ukupno 67 članova. Potom sam ja izneo svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrednostima, pravima manjina po evropskim standardima“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Kaže da je, uprkos svemu tome, Priština i dalje zainteresovana za pronalaženje rešenja.

„Obrazloženo i logično sam im rekao da je Nacrt statuta za ZSO suštinski nespojiv sa ustavnošću i da je zato bolje da se u raspravu krene na osnovu nacrta vizije koji sam predložio“.

I Borel je sinoć da su stavovi strana veoma različiti. Iako nije očekivao ništa drugo, kako kaže, Borelj kao pozitivan pomak ocenjuje osim Deklaracije o nestalim, i to što su se dva pregovarača složila da ubrzo započnu pregovore o statutu ZSO, uzimajući Nacrt kao polaznu tačku za diskusiju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *