Romi nezadovoljni rezultatima popisa, tvrde da ih u Bujanovcu ima više

Piše: N. Stevanović

Deo komentara sa FB stranice Bujanovačkih

Bujanovac, 3. maj 2023. (Foto Bujanovačke: Ilustracija) – Zvanični podaci o broju Srba, Albanaca i Roma koji žive u opštini Bujanovac nisu izazvali naročite reakcije  srpske i albanske zajednice, već su Romi ti koji najviše negoduju i tvrde da ih ima znatno više od 3.532 (8,6 odsto) kako pokazuju rezultati prošlogodišnjeg popisa.

Građani Romi na FB stranici našeg portala komentarišu da su „ponovo pokradeni“ i da brojke nisu tačne, a da ih je bar 1.500 više nego što pokazuje zvanična statistika smatra i Ibro Idić, institucionalni predstavnik bujanovačkih Roma, odnosno potpredsednik Nacionalnog saveta Roma.

Objavljeni rezultati popisa: Evo koliko u Bujanovcu živi Srba, a koliko Albanaca i Roma

-Ja sam bio instruktor popisivačima i pouzdano znam da je popisano oko 7.000 Roma u Bujanovcu. Neka bude da je 2.000 nerezidenata, onih koji žive u inostranstvu, tako dolazimo do cifre od 5.000 (12 odsto) Roma u Bujanovcu koja je jedina realna – kaže Idić.

Na pitanje Bujanovačkih da li se radi o nekakvoj zaveri protiv Roma i koji bi bio razlog za tako nešto, Idić kaže da to ne bi nazvao zaverom, ali da je ono što se dešavalo prilikom obrade podataka iz popisa u najmanju ruku čudno.

Jedan od pokazatelja da Roma sigurno ima više od 3.500 po Idiću je broj dece u bujanovačkim školama. Kako kaže, samo OŠ „Branko Radičević“ pohađa 700 učenika iz romske zajednice, a u SŠ „Sveti Sava“ ih je više od 100.

On smatra da je zvanični broj Roma veštački umanjen i na nivou cele zemlje, a ne samo u Bujanovcu, međutim, nije naveo razloge zašto bi to bilo rađeno.

-Nije ni bitno toliko, jer smo daleko od 15 odsto, koliko je potrebno recimo za službenu upotrebu romskog jezika u nekoj lokalnoj samoupravi – kaže Idić.

Komentari njegovih sunarodnika na vest našeg portala o nacionalnoj pripadnosti stanovnika bujanovačke opštine bili su najbrojniji. Oni otvoreno negoduju i dovode u pitanje tačnost podataka. Pojedini su čak iznosili tvrdnje da Roma ima više i od Srba.

„Odakle to da ima manje Roma u Bujanovcu kad nas ima više nego Srba, da nije Roma u osnovnoj školi Branko Radičević škola bi se zatvorila. Popis nije dobar, nisu popisani svi Romi. Lažovi“, glasi jedan komentar.

„Kako Roma ima samo 3.500? Najmanje bi trebalo da nas ima između 6.000 do 8000“, kaže jedan pripadnik ove zajednice.

Po zvaničnim podacima, broj Roma u opštini Bujanovac za 11 godina se smanjio za 1.000. Popis 2011. godine je pokazao da u opštini Bujanovac živi 4.576 Roma, a sada ih je zvanično 3.532.

Najveći broj njih – 3.442 živi u gradu, što ih čini drugom zajednicom po brojnosti iza Albanaca (3.902), a ispred Srba (2.933).

Prema konačnim rezultatima prošlogodišnjeg popisa opština Bujanovac ima 41.068 stanovnika, od kojih je 25.465 Albanaca, 10.467 Srba i 3.532 Roma, o čemu su Bujanovačke pisale.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *