Musliju ipak dobio predsedničko mesto u Savetu Albanaca, Nevzad Lutfiu kompromisni predsednik

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. maj 2023. Nacionalni savet Albanaca (NSA) u naredne dve godine vodiće Nevzad Lutfiu iz sela Oslare,  kadar Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua. Lutfiu je odbornik PDP-a u bujanovačkoj Skupštini, po struci je pravnik, a sa svojih 30 godina postaće najmlađi predsednik Nacionalnog saveta. U predizbornoj kampanji je najavio da će čim dođe na čelo NSA tražiti da se promeni ime škole “Desanka Maksimović” u Biljači, jer je, kako je rekao, uvreda da se tako zove škola u drugom najvećem albanskom selu u bujanovačkoj opštini.

Insistiranje Muslijuove stranke da Lutfiu preuzme mesto predsednika saveta posle izbora 13. novembra dovelo je najpre do raspuštanja saveta, privremenog organa i na kraju do elektorskih izbora.

Završeni izbori, Savet Albanaca preuzima stranka Šćiprima Muslijua

Uoči nedeljnih izbora postignut je kompromis između PDP i Partije za demokratsko delovanje (PDD) koja je na izborima u novembru osvojila najveći broj glasova, tako što će predsednički mandat biti podeljen. Dve godine će savet voditi Lutfiu, a potom čelnu funkciju preuzima kandidat PDD-a.

Sporazum o upravljanju savetom potpisale su PDD, PDP, Demokratska partija Nagipa Arifija i Demokratska partija Albanaca, koje su zajedničkim nastupom na izborima u nedelju osvojile 10 od mogućih 15 mesta članova saveta. U narednim danima će tih 10 novih članova izabrati Lutfiua za predsednika.

“Hvala predsedniku moje stranke i lokalnoj samoupravi što su mi dali sav mogući prostor za delovanje, zahvalan sam vam ceo život. Znam da neko sumnja i ne veruje šta govorim, ali vreme će sve pokazati”, poručio je u nedelju Lutfiu.

Budući predsednik NSA rekao nam je da će govoriti za Bujanovačke kada bude zvanično izabran. Po njegovim rečima, konstitutivna sednica saveta na kojoj će biti izabrano rukovodstvo biće održana najverovatnije u sredu.

Bujanovačkom odborniku smeta Desanka Maksimović, traži promenu naziva škole




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *