Pelet pojeftinio, niko ne kupuje

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 9. maj 2023. Cena peleta u Bujanovcu pala je za 10 odsto u odnosu na septembar prošle godine, dok je cena ogrevnog drveta pala za 15 do 20 odsto u zavisnosti od vrste drveta.

Tona peleta se sada može nabaviti po ceni od 300 evra, dok je u septembru prošle godine cena bila 330 evra.

Za razliku od poslednje grejne sezone,  kada su se Bujanovčani susreli sa nestašicom peleta i mnogi bili prinuđeni da se prebace na drugu vrstu grejanja, peleta sada ima dovoljno, saznajemo u jednom od bujanovačkih stovarišta.

-Peleta ima dovoljno, mada još uvek ljudi nisu počeli da kupuju za sledeću grejnu sezonu, jer se u većini domaćinstava ni ova još uvek nije završila – kaže naš sagovornik.

Prema procenama, gotovo 50 odsto domaćinstava u Bujanovcu koristi grejanje na pelet.

Sa druge strane, oni koji se greju na drva i žele već sad da ih nabave za predstojeću grejnu sezonu, mogu to učiniti po cenama nižim za 15 do 20 odsto u odnosu na septembar prošle godine, saznajemo od jednog lokalnog dobavljača.

Trenutno je za kubni metar šumovog drveta potrebno izdvojiti između 50 i 55 evra, borovog drveta 35, buke 50, dok je kubni metar bagrema između 40 i 45 evra.

Odsećanja radi, kubni metar šumovog drveta početkom septembra prošle godine koštao je od 65 do 70 evra, bora od 35 do 38, buke od 65 do 70 i bagrema oko 50 evra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *