Lajčak u Prištini: Normalizacija ili konfrontacija

Bujanovac, Priština 11. maj 2023. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon današnjeg sastanka  sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini da su imali važnu raspravu u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština.

„Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i verujem da imamo dogovor o ovom procesu. Imamo dogovor, imamo žalbu i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake“, rekao je Lajčak, prenosi Kosovo online.

Istakao je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i evropskim modelima.

„To smo govorili od početka, jasni smo po tom pitanju“, rekao je Lajčak.

Lajčak je najavio da će po tom pitanju sutra boraviti u Srbiji u zvaničnoj poseti, a da će se u ponedeljak u Briselu sastati sa glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.

„Veoma je važno da imamo razumevanje o koracima koje ćemo preduzeti i imali smo važnu diskusiju. Isto ću sutra razgovarati u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, Bisljimijem i Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Obe strane moraju da se posvete normalizaciji odnosa“, rekao je Lajčak.

Upitan da li bi situacija na severu mogla da se zaoštri, posle zakletve albanskih gradonačelnika u četiri tamošnje opštine, Lajčak je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da drugo nije nikome u interesu.

„Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, tako da želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu“, poručio je Lajčak.

On je, između ostalog, naglasio da će popodne posetiti sever kako bi se uverio u situaciju na terenu.

„Idem na sever, ali mi je interesantno da razgovaram i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice i da čujem njegovo viđenje situacije“, rekao je Lajčak.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *