Počinju radovi na proširenju graničnog prelaza Preševo

Bujanovac, 12. maj 2023. Radovi na proširenju pristupnih saobraćajnica sa srpske i makedonske strane na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce biće gotovi pre početka leta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

To će rezultirati određenim ubrzanjem protoka vozila i smanjenjem zadržavanja građana na graničnom prelazu, prenosi RTS.

Radovi danas započinju sa makedonske strane, a sa srpske strane granice će početi sledeće nedelje. Očekuje se da budu završeni u prvoj polovini narednog meseca, pre početka turističke sezone i da će pored određenog smanjenja gužvi na granicama olakšati i trgovinu između dve zemlje, navedeno je u saopštenju.

Naime, u periodu koji sledi očekuje se početak primene mera priznavanja sertifikata za vaganje teretnih vozila između uprava carina dve zemlje čime će biti skraćeno vreme za sprovođenje carinskih formalnosti.

Ove mere će doprineti ubrzanom protoku na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce i smanjenju troškova putnika i privrednih subjekata, što će pozitivno uticati na međunarodnu trgovinu u čitavom regionu, navodi Vlada Srbije..

Radovi se izvode u okviru Inicijative „Otvoreni Balkan“, koju je pokrenuo predsednik  Aleksandar Vučić.

Rekonstrukcija prelaza je jedan od rezultata Memoranduma potpisanog između Vlade Severne Makedonije i Vlade Srbije, koji sadrži mere za ubrzanje kretanja vozila, ljudi i robe preko državne granice.

Na prelazu Preševo-Tabanovce samo jedna kontrola




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *