Biljana iz Smederevske Palanke posle 60 godina okupila školske drugare u Bujanovcu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 16. maj 2023. – Generacija bujanovačkih đaka koji su 1963. godine krenuli u prvi razred, proslavila je u subotu 60 godina od upisa u Osnovnu školu „Branko Radičević“ u Bujanovcu.

Na ideju da organizuje slavlje i druženje, i da pokuša da nađe drugare koje nije videla decenijama, došla je Bujanovčanka Biljana Aleksić Đorđević (Bilja Špirtina) koja godinama živi i radi u Smederevskoj Palanci.

-Šest meseci sam tražila i nalazila kontakte, nije bilo lako, morala sam da pogazim svoje principe i otvorim fejsbuk profil, jer su mi svi savetovali da je tako lakše i bili su u pravu – kaže Biljana za Bujanovačke i dodaje da su joj je u svemu pomoglo nekoliko drugova i drugarica, među njima i Ružica Stanković.

Istorija

Neke od starih drugova nalazili su i tako što su im odlazili na vrata, pokušavajući da ih nađu na starim adresama, ali ima i onih koji su odavno promenili svoje boravište tako da ništa nisu saznali o njima.

Uspela je, kako kaže, da stupi u kontakt sa 30-oro ljudi iz svoje generacije i svi su došli na proslavu. Neke nije videla bukvalno 52 godine i bilo joj je teško da ih prepozna.

-Prvo smo otišli do škole koja je daleko lepša i uređenija od perioda kada smo mi iz nje izašli, a onda smo druženje uz igru i pesmu nastavili u jednoj kafani – dodaje Biljana.

Defile maturanata OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu (foto&video)

Bilo je, kako kaže, jako emotivno i vreme koje su proveli zajedno im je proletelo. Evocirali su uspomene, setili se onih koji su ih prerano napustili i zažalili zašto nešto slično nisu organizovali i ranije.

-Svi su zadovoljni i puni lepih utisaka, kažu da bi se pokajali da nisu došli – kaže Biljana i dodaje da su oni prva generacija maturanta koja je izašla iz zgrade sadašnje škole, a inače su promenili četiri zgrade u toku osmogodišnjeg školovanja.

Bilo nas je tri odeljenja sa ukupno 90 učenika, Srba, Albanaca i Roma, i tada se nije pravila razlika, svi su bili jednaki.

-Molimo sve one koji budu čitali ovo, a nisu bili jer ih nismo našli, da nam se jave i ostave kontakt kako bismo se naredne godine sakupili u većem broju – poručuje Biljana.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *