Mali rat u centru Bujanovca: Inspektori teraju prodavce sa trotoara ispred Pošte i apoteke

Piše: I. Jovanović

Prodavci tvrde da je pijaca iza pošte neuslovna

Bujanovac, 16. maj 2023. – Pravi mali rat odvijao se u utorak prepodne na trotoaru kod pošte i apoteke između komunalnih inspektora i prodavaca koji svoju robu izlažu na tom mestu. Njih su inspektori udaljili odatle uz obrazloženje da je zabranjeno izlaganje robe na trotoaru i da će, ako se ne pomere, platiti kaznu u iznosu od 150.000 dinara. Oni to vide kao „atak na seljaka“, dok inspektori kažu da samo rade svoj posao.

-Neviđeni bezobrazluk, ne daju nam decu da prehranimo, Srpski seljak ne može pošteno da radi i zaradi. Ja sam zauzela samo jedan metar na trotoaru i nikome nisam smetala, osim inspektoru. Rekao mi je da uđem u prolaz (između apoteke i pošte) i prodajem tamo ili da idem iza pošte gde su tezge – kaže vidno uznemirena prodavačica kojoj je inspektor naložio da skloni robu sa trotoara, jer će u suprotnom morati da plati kaznu od 150.000 dinara.

Ako ode, kako kaže, u prolaz ili iza pošte onda od prodaje nema ništa, jer ljudi tamo slabo prolaze.

Inspektori sklanjaju trgovce sa trotoara

To što oni nazivaju pijacom je u stavri samo jedan parking. Šalju nas iza pošte, a tamo od automobila ne može da se prođe, dim iz kamiona koji dovoze robu u Maxi ide pravo u našu robu, pa da li je to rešenje – pita se drugi prodavac kome je takođe naloženo da robu skloni sa trotoara. Dodaje da je Bujanovcu potrebna zelena pijaca koja će imate lepo uređene tezge i koja će biti dostupna svima, na kojoj će biti mesta za sve seljane koji žele da žive od svog poštenog rada.

Sa druge strane, ima i onih prodavaca koji podržavaju postupak inspektora i kažu da „ne može neko da dođe u 12 sati i stavi svoju robu napred, a mi što dolazimo u 4 i 5 ujutru da budemo pozadi“.

„Svi udaraju na seljaka“

-Na ulici se nigde u Srbiji ne prodaje, trotoari su svuda slobodni, to ima samo kod nas, evo ja dođem u 4 ujutru i ima mesta, ovde nikome ne smetam. U pravu su inspektori što sklanjaju prodavce sa ulice – komentariše za naš portal prodavac koji, kako kaže, svakog dana prodaje robu u prolazu između apoteke i pošte.

Ima i onih koji smatraju da bi inspektori trebalo da rade druge stvari, na primer da kontrolišu da li su radnici koji rade po bujanovačkim fabrikama prijavljeni, umesto što „gaze seljake“.

Prazan prostor ispred Pošte

-Nas nema ko da štiti, ni tata ni bata, pa „udri“ na seljaka, ovo je nepravda.

Svakodnevno, kako kažu, plaćaju taksu komunalnoj službi za robu koju prodaju (cena se određuje u odnosu na količiu izložene robe, 120 dinara je za robu do 200 kilograma), pa im nije jasno zašto im komunalni radnik to naplaćuje ako ih teraju inspektori.

Inspektor Ibro idić kaže da njegova služba „samo radi svoj posao“

-Samo radimo svoj posao u okviru svakodnevnih aktivnosti, zna se gde je pijaca i prodavci ne smeju robu da iznose ispred pošte. Za sada ne kažnjavamo, ali ako neko odbije da se pomeri sa ulice, bićemo prinuđeni da naplatimo kaznu u iznosu od 20.000 dinara za fizička do 150.000 dinara za pravna lica – kaže za Bujanovačke komunalni inspektor Ibro Idić.

Komunalna inspekcija: Pljušte kazne za nepropisno parkiranje




One thought on “Mali rat u centru Bujanovca: Inspektori teraju prodavce sa trotoara ispred Pošte i apoteke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *