Tužilaštvo pokrenulo istragu zbog raspodele 1,2 miliona evra preko Saveta Albanaca

Bujanovac, 17. maj 2023. Specijalno tužilaštvo u Prištini pokrenulo je istragu zbog sumnje na zloupotrebu 1,2 miliona evra koji je kosovska vlada izdvojila za Bujanovac, Preševo i Medveđu, a raspodeljen je preko Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).  Krivičnu prijavu je u februaru podneo predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću u Specijalnom tužilaštvu potvrđeno je  kosovskom portalu Insajder da je istraga počela, ali da je još uvek u početnoj fazi.

“Specijalno tužilaštvo je nakon uvida u krivičnu prijavu, odmah ovlastilo kosovsku policiju da preduzme istražne radnje u cilju prikupljanja informacija radi provere navoda iznetih u krivičnoj prijavi.  S obzirom na to da je slučaj u fazi istrage, za sada ne možemo dati više informacija“, saopštilo je tužilaštvo.

Šćiprim Arifi: Kurtijeva vlada je korumpirana, nema odgovora na našu prijavu protiv NSA

Kosovska vlada je u decembru prošle godine Nacionalnom savetu Albanaca prebacila 1,2 miliona evra.

Nakon sprovedenog konkursa za nevladine organizacije i druga udruženja Alternativa za promene Šćiprima Arifija optužila je tadašnjeg predsednika NSA Ragmija Mustafu, narodnog poslanika Šaipa Kamberija i Arditu Sinani, bivšu predsednicu Preševa, a sada savetnicu kosovskog premijera Albina Kurtija, za zloupotrebu novca i korupciju, odnosno da su novac dobili ljudi bliski njima i njihovoj Partiji za demokratsko delovanje (PDD).

Organizacije koje su osnovane neposredno pre i tokom trajanja konkursa od Saveta Albanaca dobile 88.000 evra

.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *