U Bujanovcu trotoari služe za parkiranje, građani ljuti, inspekcija kaže kazne nisu rešenje

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 17. maj 2023. Građani Bujanovca ponovo preko našeg portala protestuju zbog nepropisnog parkiranja u gradu koje otežava kretanje pešaka i ugrožava njihovu bezbednost. Fotografije zauzetih trotoara, pešačkih prelaza i blokiranih prilaza gotovo svakodnevno stižu na našu adresu od čitalaca koji žele da apeluju na nadležne da se problem nepropisnog parkiranja u Bujanovcu konačno reši. Nadležni u opštinskoj inspekciji kažu da daju sve od sebe i da se kontrola redovno sprovodi, ali da je neophodno trajno rešenje – stubići koji bi sprečili zauzimanje trotoara.

Najgora situacija je u centru, kod sedišta Nacionalnog saveta Albanaca, kod sportske hale, ali su trotoari zauzeti praktično duž cele glavne ulice.

-Svuda po centru i glavnoj ulici su zauzeti trotoari, ne mogu sa dečijim kolicima da prođem – kaže jedna Bujanovčanka i pita se zašto su postavljeni znaci za zabranjeno parkiranje kada ih niko ne poštuje.

Ima i onih koji smatraju da se „povlašćenim“ građanima gleda kroz prste i da im je sve dozvoljeno, ali svi se slažu u tome da je zbog nepropisnog parkiranja građanima ugrožena bezbednost.

-Pešački je za pešake, a kolovoz za automobile. Zbog nepropisnog parkiranja je smanjena vidljivost vozačima, pa se dešava to što se desilo pre par dana, aludirajući na slučaj u kome je petogodišnje dete povređeno u centru grada kada je na njega naleteo automobil.

Dete teško povređeno u centru Bujanovca

Načelnik službe za inspekcijske poslove u Bujanovcu, Metin Ramizi, kaže da se kontrola parkiranja sprovodi svakodnevno i da nema izuzetaka.

-Pre nedelju dana smo imali akciju kažnjavanja nepropisnog parkiranja, napisali smo petnaestak kazni, naši službenici izlaze na teren redovno i sprovode kontrolu – kaže Ramizi.

Oni daju sve od sebe, kako kaže, a kontrolu parkiranja sprovodi i saobraćajna policija, ali kažnjavanje nije trajno rešenje.

-Mi možemo da kažnjavamo svakodnevno, ali nije to rešenje. Smatram da bi odeljenje za investicije trebalo takođe da se pozabavi ovim problemom i da se postave stubići na trotoarima kako građani tu ne bi mogli da parkiraju – dodaje Ramizi.

Bujanovačke su pokušale da u Opštinskoj upravi saznaju da li je postavljanje stubića moguće, ali nadležni nisu odgovarali na naše pozive.

Ugrožena bezbednost dece zbog parkiranja na trotoaru kod škole „Sveti Sava“




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *