Milković savetuje proizvođače da prave sir umesto što prodaju mleko

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 18. maj 2023. – Najveći gnev kod bujanovačkih proizvođača mleka izaziva razlika otkupne cene i one u prodavnici. Kako navode, ako je otkupna cena mleka 40 dinara kako može cena litra obranog mleka u prodavnici da bude 160 dinara, odnosno da bude četvorostruko veća – rekao je za Bujanovačke direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković povodom protesta mlekara iz cele zemlje.

Neke mlekare, po njegovim rečima, plaćaju 55 dinara za litar, ali sa plaćanjem kasne i po tri meseca, a postoje i one mlekare koje daju manju cenu (45 dinara) ali plaćaju na dve nedelje, što je dobro.

Na teritoriji opštine Bujanovac, kako kaže, dnevni otkup mleka iznosi preko 20 tona.

-Ljudi od toga žive, mi nemamo farbike, živi se od stočarstva, ali bismo želeli da preporučimo svojim klijentima da se preorijentišu na sir, jer je cena sira sada oko 700 dinara za kilogram – dodaje Milković.

S obzirom na to da je za kilogram sira potrebno 6 litara mleka, kada se sve stavi na papir, onda je cena mleka u tom slučaju preko 100 dinara za litar, što je daleko bolje od 40 dinara koje daju mlekare.

Novi otkupljivač podigao cenu mleka u Bujanovcu i Preševu, lokalni mlekari besni

-Šta će biti nadalje ne znamo, ali se nadam da ćemo do jeseni prebroditi ovu krizu, ovaj preveliki uvoz evaporisanog mleka – dodaje Milković.

Mlekari u Srbiji protestuju već nekoliko dana i zahtevaju da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

-Druga stvar koja muči mlekare je uvoznički lobi koji funkcioniše preko mlekara koje su u stranom vlasništvu. Pored toga, marže trgovinskih lanaca su veliki problem, jer su ogromne, kao i uvoz tih lanaca – kaže Milković.

Maja Smiljković

Maja Smiljković iz Žuželjice, koja mesečno proizvede između 800 i 900 litara mleka, kaže da je za sada zadovoljna otkupnom cenom mleka, koje prodaje mlekari u Drežnici.

-Oborili su cenu sa 65 na 55 dinara po litru mleka, ali s obzirom na to da je ranije cena bila 25, ovih 55 dinara je za sada podnošljivo – kaže ona za naš portal.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *