Američki Senat raspravljao o pitanju Albanaca na jugu Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. maj 2023. Na sednici Senata Sjedinjenih Država u četvrtak raspravljalo se o pitanju Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, a senator Bob Menendez zatražio je od američke administracije da se „više posveti Preševskoj dolini“, kaže albanski lobista u Vašingtonu Faton Bislimi.

„Kako je moguće da Srbija vrši toliki pritisak za više prava za Srbe na Kosovu, a duboko i sistematski diskriminiše etničke Albance u Preševskoj dolini, onemogućava im prijavu prebivališta i odjavljuje ih kao stanovnike i državljane te zemlje“, rekao je Menendez, prenosi Bislimi.

Bislimi radi za  Albansko-američku građansku ligu, koja se bavi lobiranjem u SAD i koja je organizovala nekoliko poseta albanskih političara sa juga Srbije Americi, a poslednja je realizovana u martu ove godine.

Nedugo potom američki kongresmeni zatražili su od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da se založi za reciprocitet u pravima Albanaca na jugu Srbije i Srba na Kosovu, odnosno da se Albancima omogući formiranje zajednice slične Zajednici srpskih opština.

Kongresmeni pokrenuli pitanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije

Međutim, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je prilikom posete Bujanovcu krajem marta da Albanci nemaju podršku Amerike po pitanju zahteva za uključivanje pitanja „Preševske doline“ u dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanje Bujanovačkih o ovim zahtevima Hil je naglasio da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

-Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje – rekao je Hil.

Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *