Ćerka mi se inficirala, kako da joj objasnim da ne sme u dvorište: Muke meštana Novog Naselja zbog izlivanja kanalizacije

Piše: I. Jovanović

Najveća ulica u Novom Naselju kao leglo zaraze

Bujanovac, 19. maj 2023. -„Ćerka mi se inficirala, ne smem da je pustim u dvorište zbog kanalizacije koja nam se godinama izliva ispred kuće i niko od nadležnih ne reaguje“. Ovako za Bujanovačke počinje priču Irfan Dermaku iz Ulice Nikole Tesle u bujanovačkom Novom Naselju.

Ova ulica na putu za Rakovac godinama pliva u fekalijama. Nebrojano puta su se meštani obraćali nadležnima, ali niko ne reaguje. Rečeno im je da je kanalizacija u tom naselju urađena „na crno“ i da nisu odgovorni. Od nadležnih nismo uspeli da dobijemo nikakav odgovor, jer nisu odgovarali na naše pozive.

Kada su Bujanovačke novembra 2021. piale o ovoj temu, nadležni su nam rekli da se „problem sa izlivanjem kanalizacije u ulicama Jaćima Đošića i Nikole Tesle rešava i bez skretanja pažnje od strane građana ili medija“.

„Ta kanalizacija nije dovršena i nije izvršen prijem od strane Komunalca, tako da mi nemamo obavezu, ali ipak intervenišemo i rešavamo problem zbog građana“, rekao je tada za naš portal Ruždi Halili, direktor Komunalca.

Godinu i po od tada, građani imaju isti problem.

-Više od 12 godina mi imamo problem sa izlivanjem kanalizacije. Do skoro se fekalni sadržaj izlivao na livadu pored puta, ali je jedan komšija doterao zemlju traktorom i nasipao da to spreči. Sada je problem što se kanalizacija izliva po celoj ulici i ugrožava sva domaćinstva – kaže za Bujanovačke meštanin Novog naselja Irfan Dermaku.

Opasnost od širenja zaraze je, kako kaže, velika.

-Imam i zvaničnu dokumentaciju da mi se ćerka inficirala zbog kanalizacije, ne znam više šta da radim, koga da tužim –pita se Irfan i dodaje da ne može detetu da objasni da ne sme da se igra u svom dvorištu.

Halili: I građani odgovorni za probleme sa kanalizacijom

Stavio je ceradu na ogradu da bi, kako kaže, sprečio prskanje fekalnog sadržaja unutar dvorišta ali, s obzirom na to je ulica jako frekventna, to je nemoguće sprečiti.

Kada je pre dva meseca otišao kod predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, umesto razumevanja dobio je pitanje da li ima dozvolu za kuću i obrazloženje da za pitanje kanalizacije nije nadležan predsednik opštine, već komunalna služba.

-Dozvolu imam, platio sam je 4.000 evra. Kada sam otišao kod direktora Komunalca rečeno mi je da i oni nemaju ništa s tim, jer je kanlizacija rađena „na crno“ i da stavka „kanalizacija“ uopšte nije na računu komunalija koji mi dobijamo svakog meseca – dodaje Irfan.

Reka fekalija kod mosta u Novom Naselju, građani apeluju na Komunalac

Nakon toga je, kako tvrdi, ponovo sredinom maja otišao kod predsednika opštine i dobio obećenje da će razmotriti taj problem i videti šta mogu da urade.

-Tom sastanku sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem, pre dva meseca, pored meštana Novog Naselja, prisustvovali su i direktor Komunalca Ruždi Halili i načelnica Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović. Obećali su nam da će rešiti problem, međutim ništa se nije desilo – kaže Irfan.

Poslednji put je, kako kaže, u četvrtak (18. maj) bio do kabineta predsednika Opštine, ali mu je rečeno da je predsednik na službenom putu i da dođe uponedeljak.

Očajan zbog situacije u kojoj se on i njegove komšije nalaze i zabrinut za zdravlje zbog opasnosti od širenja zaraze, spreman je da ide dalje.

– Ako treba poslaću mejl i u Beograd jer ovako više ne može da živi, mora neko da reaguje – dodaje Irfan.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *