Dodeljene nagrade „Dejan Anastasijević“ za istraživačko novinarstvo

Nujanovac, Beograd, 24. maj 2023. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku Ambasade SAD, dodelilo je 18. po redu godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, a dobitnici su novinari Nemanja Rujević, Maja Nikolić i Radmilo Marković.

Rujević je nagradu dobio u kategoriji „štampani mediji“ za tekst „Papagaji vredni kao kokain“ o krijumčarenju egzotičnih ptica, koji je objavljen u nedeljniku Vreme. Rujević je ovaj tekst radio zajedno sa novinarima Ingrid Gerkama, Natali Bertrams i Tristen Tejlor

Tekst „Papagaji vredni kao kokain“, koji možete pročitati na ovom linku, govori o tome da je Srbija važna tačka na ruti kojom se krijumčare egzotične ptice iz Afrike. Ugrožene vrste papagaja na zapadu Evrope koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra, a ptice za kriminalce mogu biti isplative poput droge, a šteta po prirodu ogromna.

U kategoriji elektronskih medija, nagradu je osvojila Novinarka N1 Maja Nikolić za dokumentarni film „Poslednja počast“, u okviru dokumentarnog serijala „Ispod površine“.

„Poslednja počast“ bavi se pogibijom starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića tokom probe vojne vežbe “Munjeviti udar”, 24. juna 2021. na Pešteru.

Nagrađeni film možete pogledati na ovom linku.

U kategoriji onlajn medija nagradu je dobio novinar BIRN-a Radmilo Marković za istraživanje „Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata“.

Urednik Bujanovačkih Nikola Lazić dobitnik je ove nagrade 2012. godine za seriju tekstova o poslovima grupe Darka Šarića na jugu Srbije koji su objavljeni u nedeljniku Vranjske.

Nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji, i to za teme koje su od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom. Ove godine na konkurs je prijavljeno 45 novinarskih radova.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *