Lideri Albanaca u Bujanovcu i Preševu sa američkim senatorom: I dalje smo na dnevnom redu SAD

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. maj 2023. Politički lideri Albanaca u Bujanovcu i Preševu sastali su se danas u Beogradu sa američkim senatorom Gerijem Pitersom. Teme razgovora bile su diskriminacij Albanaca, nedovoljna zastupljenost u državnim institucijama, pasivizacija prebivališta i potreba za reciprocitetom u pravima koje ima srpska manjina na Kosovu, kaže narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

Pored Kamberija, sa senatorom su razgovarali i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Preševa Šćiprim Arifi, bivši i aktuelni šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, odnosno Nevzad Lutfiu.

Kamberi je posle sastanka poručio da „Preševska dolina ostaje na dnevnom redu američkog Senata“.

Američki Senat raspravljao o pitanju Albanaca na jugu Srbije

„Bila je ovo izuzetna prilika da se pozabavimo kritičnim pitanjima sa kojima se Albanci suočavaju. Posebno su u fokusu bile diskriminacija, nedovoljna zastupljenost i potreba za reciprocitetom u pravima u odnosu na srpsku zajednicu na Kosovu. Istakao sam sve izazove i brige albanske zajednice, važnost zaštite njihovih prava i obezbeđivanja aktivnog učešća u političkoj i društvenoj sferi. Izrazili smo zahvalnost senatoru Pitersu na njegovoj podršci i posvećenosti zaštiti ljudskih prava i jednakosti za sve“, istakao je Kamberi.

Kako je naveo, važna tema razgovora bilo je pitanje reciprociteta, odnosno, kako kaže, potreba za izbalansiranim pristupom i sporazumima koji bi se bavili i težnjama Albanaca u Srbiji, a u okviru dijaloga Kosovo-Srbija.

„Zahvalan sam senatoru Geriju Pitersu na njegovoj nepokolebljivoj podršci i iskrenoj posvećenosti u rešavanju izazova sa kojima se suočava albanska zajednica u Preševskoj dolini i šire“, zaključio je poslanik iz Bujanovca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *