Policijski inspektor štrajkuje glađu u PS Trgovište: Godinama trpim torturu, jer prijavljujem korumpirane policajce

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. maj 2023. Policijski inspektor Zoran Petrović (1968) počeo je danas štrajk glađu u Policijskoj stanici Trgovište. Petrović kaže za Bujanovačke da godinama trpi zlostavljanje na radu zbog sindikalnog delovanja i unutrašnjeg uzbunjivanja. “Trpim odmazdu zato što godinama prijavljujem korupciju, i načelnika i policijskih službenika, a niko ne reaguje”, kaže ovaj policajac.

Kako nam je rekao, nalazi se u svojoj kancelariji u Policijskoj stanici i poručuje da odatle neće izaći niti prekinuti štrajk dok se ne ispune njegovi zahtevi.

On je 22. maja zatražio od kabineta ministra i direkcije policije da razreši vršioca dužnosti načelnika Policijske uprave Vranje Sašu Nedeljkovića, jer je, kako kaže,  mnogo puta prijavama ukazao na politikanstvo koje se sprovodi u PU Vranje, organizovani kriminal i korupciju od strane onih koji bi trebali da se bore protiv iste.

“Neretke su prijave kojima sam prijavljivao nezakonito, neprofesionalno i nemoralno ponašanje načelnika PS Trgovište i njemu bliskih policijskih službenika. Ova organizovana grupa stavila se na raspolaganje lokalnom političkom moćniku (N.K.), koji ih je kao komesar štitio od svih kontrola i prijava. Omogućeno im je da za vreme rada prema građanima postupaju u zavisnosti od političke i klasne pripadnosti, da se za vreme rada svakodnevno opijaju, napuštaju mesto rada, zloupotrebljavaju položaj. Sa druge strane obavezani su da rade na zastrašivanju i obračunavaju se sa političkim neistomišljenicima radi zaštite izgradnje MHE (malih hidroelektrana)”, navodi Petrović.

Kako kaže u protekla dva meseca dva puta je prijavljivao načelnika PS Trgovište da je pijan za vreme dužnosti, a 18. maja je alkoholisanost načelnika i još jednog policajca i utvrđena alkotestiranjem.

Međutim, dalje nije postupano kako nalažu pravila.

-Ovo je samo najnoviji primer šta se radi ovde. Da je “obični” policajac uhvaćen pijan momentalno bi bio udaljen s posla, ali to ne važi za načelnika u Trgovištu. Njega čuva lokalni moćnik N.K.- kaže Petrović.

N.K. je najverovatnije predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić.

Petrović će prekinuti štrajk glađu ako se  u hitnom postupku pokrenu disciplinski postupci protiv načelnika PS Trgovište A.I. i saobraćajnog policajca T.A. koji su, kako kaže, po hiljaditi put konzumirali alkohol za vreme rada, a prvi put alkotestirani. Time će se, kako navodi,  omogućiti da se u skladu sa odredbom čl. 217. stav 4. Zakona o policije, protiv A.I. i T.A. donesu rešenja o privremenom udaljenju iz službe.

 On traži i da se poništi nepotistička i partokratska sistematizacija koju je sproveo vd načelnika PU Vranje, “kojom je obuhvatio zaposlene u PU Vranje, ne po kvalitetu i stučnosti već po partijskoj i rodbinskoj vezi”.

 Zahteva i razrešenje Nedeljkovića zbog, kako navodi, nezakonitog, neprofesionalnog rada i posebno političke aktivnosti i pripadnosti.

Petrović je inače iz Vranja, gde je i radio do 2019. godine kada je prebačen u  Trgovište. On je inspektor u Službi za suzbijanje kriminala.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *