Sindikati traže povećanje minimalca od 1. jula

Bujanovac, 25. maj 2023. (foto arhiva GMP) – Pregovori između poslodavaca, sindikata i države o povećanju minimalne zarade biće nastavljeni danas, ali pod uslovom da se razgovara o povećanju za drugi deo ove godine, najavio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sekretar veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je u sredu za Betu da će u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada, taj sindikat tražiti da se minimalac poveća za drugu polovinu godine, umesto da se pregovara za 2024. godinu.

Ako tako ne bude, napustićemo sastanak. SSSS je na pregovore o povećanju minimalne cene rada, i 19. maja, kada su počeli pregovori, došao da to traži za drugu polovinu ove godine, a ne za 2024. godinu, što je tražilo Ministarstvo finansija – rekao je on.

Dodao je da su razgovori počeli pošto je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) doneta odluka da se započnu pregovori o povećanju minimalca za drugu polovinu ove godine, jer za pregovore za 2024. još nije vreme, prenosi Novi magazin.

To je jedinstven stav SSSS i sindikata UGS „Nezavisnost“.

Sindikati traže da se minimalna cena rada sa 40.000 dinara poveća od 1. jula ove godine na 50.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

-U slučaju da ne bude prihvaćen naš zahtev i napustimo sastanak, SES će morati ponovo da zaseda i saopšti kakvu je odluku doneo, povodom početka pregovora o minimalcu –  rekao je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbje Nebojša Atanacković rekao je da kao zastupnik privrednika „mora da sluša i levu i desnu stranu“, odnosno i one koji su za povećanje minimalca, ali i one koji posluju sa teškoćama i protive se tome, jer su, kako je kazao, svi podjednako članovi Unije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *