Zanzibar, rajsko ostrvo začina i egzotike

Piše: Srbijanka Stanković

Autentičnost i egzotika su drugo ime za Zanzibar, arhipelag u Indijskom okeanu koji poziva na uzbudljivo putovanje. Raskošna omanska arhitektura, živopisna islamska kultura i predivne peščane plaže među glavnim su karakteristikama najvećeg zanzibarskog ostrva Unguja, koje se nalazi istočno od Crnog kontinenta.

Zanzibar – samo ime čini se jednako primamljivo kao i začini koji se na njemu uzgajaju. Zbog toga je širom sveta poznat kao Ostrvo začina, ali i pravi dragulj na istočnoafričkoj obali. Odlazak u Zanzibar znači putovanje za pamćenje i vrhunsku avanturu po meri savremenog turiste. Šta to neizostavno morate videti kada se uputite na ovo tanzanijsko ostrvo i kakvi vas rajski prizori očekuju pročitajte u nastavku.

Kameni grad – drevni grad pod zaštitom UNESCO-a

Kameni grad je duša ostrva Zanzibar. U pitanju je drevni deo grada Zanzibara, koji je i sam prestonica ostrva Unguja, najvećeg u arhipelagu. Zbog svoje izuzetne vrednosti, ovaj je lokalitet 2000. godine uvršten na UNESCO listu svetske baštine. Kameni grad (Stone town) poznat je još i po nazivu Mji Mkongve i smatra se ogledalom svahili kulture. Naime, dovoljno je da jednom prošetate starim krivudavim uličicama ovog naselja da steknete pravu sliku o tome kako su nekada izgledali (i zvučali!) trgovački gradovi istočne Afrike.

Stari grad je kombinacija persijskog, arapskog, indijskog, ali i evropskog nasleđa i kao takav – destinacija koja e ne zaboravlja. Uz islamske molitvene pozive i miris začina na svakom koraku, neće biti teško osetiti šarm Kamenog grada. Ovde se možete diviti elegantnim kamenim zgradama, večerati ili uživati u kafi i čaju. Među najpoznatijim znamenitostima svakako je Stara tvrđava, najstarija zgrada u Kamenom gradu. Izgrađeno na samoj obali mora u 17. veku kao zaštita od napada Portugalaca, ovo utvrđenje je do današnjih dana delimično očuvano, ali i oduševljava posetioce svojom arhitekturom. U nekadašnjem amfiteatru se još održavaju različiti događaji.

U Kamenom gradu nalazi se i aglikanska katedrala, kao i nekadašnja pijaca robova i muzej posvećen trgovini robljem. Interesantna je za posetu i sultanska rezidencija – Muzej palate. U pitanju je muzej na tri sprata, koji je podigao drugi sultan Zanzibara Said Sir Barghaš bin Said Al-Busaid 1883. godine. Ovo impozantno zdanje u klasičnom omanskom stilu kombinuje koralni kamen, srebrne okove i podove od mermera. U njemu se danas mogu videti fascinantne kraljevske relikvije, poput nameštaja, odeće i listova i pribora za pisanje.

Pored muzeja svakako vredi obići i Kuću čuda, prvu kuću koja je imala lift i električnu energiju na Zanzibaru. Kada je izgrađena 1883. godine bila je najveća kuća u istočnoj Africi, a zbog lifta je dobila ovaj specifičan naziv. Odeća i pribor za pecanje su među eksponatima koje možete videti u kući.

Forodani – noćna pijaca hrane

U srcu Kamenog grada pored brojnih kulturno istorijskih znamenitosti za turiste je naročito atraktivna noćna pijaca hrane u Forodani vrtovima. Naime, sa zalaskom sunca u ovom malom parku događa se spektakularna predstava lokalnih kuvara. Kolorit, mirisi i asortiman jela koji se nude prolaznicima su izvanredni. Pripremajući fantastične specijalitete kuvari demonstriraju i svoje „žonglersko“ umeće – dok se igraju sa vatrom i okreću neverovatnom brzinom tiganje.

Ćevapi od tandoori jastoga, recimo, „džinovski“ falafel i jela od ribe sa krompirom samo su neki od delikatesa koje možete isprobati na Forodani pijaci.

Plaže Zanzibara – rajski kutak za odmor

Na severozapadu Zanzibara nalazi se Nungvi, plaža na kojoj možete uživati u belom koralnom pesku i kristalnim vodama Indijskog okeana. Tropske bašte, vikendice i restorani sa pogledom na more čine ovo odmaralište jednim od najlepših na ostrvu. Pored opuštanja na ležaljkama i ispijanja koktela ili kokosa, na Nungvi plaži možete iskusiti raznorazne sportove na vodi, ali i organizovati ekskurzije za pecanje u dubokom moru. Inače, u seocetu Nungvi se pored čarobne plaže nalazi i gradilište tradicionalnih brodića tzv. dhow, gde možete saznati sve o tehnikama izgradnje ovih plovila.

Nedaleko od Nungvija, na severu ostrva nalazi se i plaža Kendva, koja jednako mami na lenčarenje i uživanje na suncu. Turisti mogu uživati u svemu, od ronjenja, parasejlinga i padobranstva do krstarenja  u vreme zalaska sunca i roštilja sa morskim plodovima.

Za avanturiste i sve koji žele aktivan odmor posebno su zanimljive plaže na istočnoj strani, poput Jambiani i Paje, gde se možete isprobati u kajtingu. Interesuje vas plivanje s delfinima? Onda svakako vredi da posetite plažu Kizimkazi na samom jugu i zaplivate sa ovim predivnim životinjama.

Pored pomenutih, ako ne najlepša, a onda sasvim sigurno „najljubavnija“ plaža jeste Nakupenda. Naime, Nakupenda je svahili izraz za „volim te“.  U pitanju je tanak komad peščanog spruda, nedaleko od obale Kamenog grada. Zbog mekanog belog peska i plavetnila okeana smatra se savršenim mestom za plivanje i ronjenje u čistim vodama.

Šuma Jozani – nacionalni park koji se ne zaboravlja

Šuma Jozani je zaštićeni rezervat prirode na Zanzibaru, slika živopisnog i raskošnog zelenila. Kao autentični deo Nacionalnog parka Jozani Chvaka, šuma privlači veliki broj turista koji dolaze u nadi da će videti retkog crvenog majmuna kolobusa. Ovaj jedinsten primerak primata odlikuje se posebnom lepotom, živopisnom dlakom i izrazitim kricima, pa se tako lako može uočiti tokom obilaska šume sa vodičem.

Postoje i brojne staze u prirodi gde se pored zanzibarskog crvenog kolobus majmuna mogu videti najraznovrsniji leptiri, ali i preko 100 vrsta drveća i grmlja. Posebna specifičnost ovog lokaliteta svakako je ekosistem mangrova kome se možete diviti prateći šetalište. Može se reći da nema bliskijeg susreta sa divljom prirodom Zanzibara od posete Jozani šume.

Ostrvo začina i njegove arome

Obilazak plantaža začina pruža jedan od najčulnijih doživljaja Zanzibara. Zbog bogate istorije u proizvodnji i začina i trgovini, ovo tanzanijsko ostrvo ponosno nosi nadimak „Ostrvo začina“. Mala organska postrojenja i danas proizvode karanfilić, muškatni oraščić, cimet i čili. Udahnućete fantastične arome kurkume i vanile, kardamoma i crnog bibera. Na kraju obilaska imaćete svahili ručak začinjen onim što ste namirisali i moći ćete da kupite zalihe koje ćete poneti kući.

Kada je najbolje vreme da posetite Zanzibar?

Najbolje vreme za posetu Zanzibaru je kraj juna, jul, avgust, septembar i početak oktobra. Ovo je vreme takozvane sušne sezone sa puno sunca. Uslovi u vodi su takođe savršeni u ovo doba godine, pa tako možete videti raznovrsni morski svet oko arhipelaga. Zbog izuzetno visokih temperatura, obilnih kiša i velike vlažnosti, najbolje je da izbegnete Ostrvo začina u aprilu i maju.

Novembar i deo decembra donose kratku kišnu sezonu, što znači da tokom dana može padati jaka, ali i osvežavajuća kiša, koja ne bi trebalo da vam pokvari odmor na Zanzibaru.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *