Za vikend oluja i grad, iz bujanovačkog Štaba poručuju da je protivgradna zaštita spremna

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. avgust 2023. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode u petak i u subotu u celoj zemlji. Oluje, obilne padavine, jak vetar i grad su mogući i na jugu. U bujanovačkom Štabu za vanredne situacije je rečeno našem portalu da su sve aktivne protivgradne stanice snabdevene raketama i ospoobljene da dejstvuju ukoliko bude potrebe.

-Svih 7 stanica i 14 strelaca na teritoriji opštine su u pripravnosti, isporučene su im protivgradne rakete i svakako će dejstvovati tokom vikenda ako bude bilo potrebe – rekao je danas Bujanovačkim načelnik Štaba Ali Aslani.

Dodao je da je Opština nabavila 20 naprtnjača za gašenje požara i da je u toku raspodela po mesnim zajednicama koje su označene kao rizične.

-Upravo smo na terenu i delimo opremu za gašenje požara, odnosno naprtnjače. Idemo u Jablanicu, zatim Zarbince i tako dalje – kaže Aslani.  

U petak veče se na severu i zapadu očekuje lokalna pojava jakih pljuskova s grmljavinom i gradom, a u subotu u celoj zemlji veoma nestabilno vreme s kišom, jakim pljuskovima, grmljavinom, ponegde i gradom, naročito po podne i uveče, kada se očekuje od 20 do 40 mm, lokalno i do 70 mm padavina, upozoravaju iz RHMZ.

Temperatura će biti u padu – sutra za oko 5 do 8 °C i u većini mesta kretaće se od 25 do 32 °C, osim na jugu i istoku, gde će i dalje biti veoma toplo, do 35 °C.

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dodaje RHMZ.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *