Bujanovačka biblioteka dobila 760 novih knjiga

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 13. septembar 2023. Biblioteka „14. novembar“ u Bujanovcu bogatija je za 760 naslova za decu i odrasle. Vrednost knjiga koje je biblioteka dobila na poklon od Ministarstva kulture Republike Srbije je 577.579 dinara.

-Svake godine od Ministarstva kulture mi dobijamo besplatno na otkup knjige. Ove godine smo dobili 760 publikacija, s tim što je najveći broj naslova za decu predškolskog uzrasta i decu od prvog do četvrtog razreda – kaže za Bujanovačke diplomirani bibliotekar Ivana Tašković.

Mališani u bujanovačkoj biblioteci mogu, između ostalog, naći naslove Jasminke Petrović „Kaži teti dobar dan“, „Samo za tvoje uši“ i „Leto kad sam naučila da letim“. U ponudi su i dela Vesne Aleksić „Ako mi slučajno ne verujete“ i „Dugo mačje leto“, kao i dela Ivane Nešić „ Novčić sudbine“ i „Tajna nemuštog jezika“.

Pored toga, među novim naslovima ima i mnogobrojnih slikovnica, dečijih atlasa, bajki, basni i pripovetki.

-Upotpunili smo i lektiru za decu, tako da sad imamo sve naslove lektira za učenike od prvog do osmog razreda – objašnjava Taškovićeva.

Kada je reč o ponudi knjiga za odrasle, bujanovačka biblioteka ima i za njih nove naslove. Karen Dion, Nora Roberts, Nita Prose, Vanesa Monford, Stefani Robel i Megi Stivoter samo su neki od autora čiji naslovi krase police biblioteke.

Broj poseta biblioteci se povećao kako je krenula školska godina, što je bilo i očekivano.

-Deca su se vratila sa raspusta, počela je škola i normalno je da više čitaju i posećuju biblioteku – kaže Taškovićeva.

Za budućnost svake zemlje je, kako kaže, važna ljubav prema čitanju i znanju.

-Da nije pisane reči, da nije knjiga, bili bismo uskraćeni da zavirimo u prošlost, u nešiju dušu, nečiji život, i da oživimo likove na današnji dan – kaže Taškovićeva za kraj našeg razgovora.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *