„Tvojih 15 minuta“: Bujanovčani traže radna mesta, veće plate, vodu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. maj 2024. Najveći problemi građana Bujanovca su nedostatak radnih mesta, male plate, nečistoća u gradu i okolini, ali i nerazvijena infrastruktura, loša kanalizaciona i vodovodna mreža, divlje deponije – zaključci su volontera Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i udruženja “Naš svet, naša pravila”. Oni su pokrenuli kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore pod nazivom „Tvojih 15 minuta“.

Uroš Tasković (NKD) i Sara Stanojković i Đorđe Stojanović iz udruženja “Naš svet, naša pravila” su u nedelju,na Trgu Karađorđa Petrovića kod Doma kulture, razgovarali sa Bujanovčanima o njihovim motivima za izlazak na izbore, odnosno o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore u Bujanovcu i šta vide kao najveći problem u svom gradu.

-Ljudi hoće da pričaju i većina onih sa kojima smo razgovarali kažu da će izaći na izbore. Problemi koje navode kreću se od „da se sve u gradu promeni na bolje“ do pojedinačnih problema tipa „da imam veću platu, da se otvori neka fabrika, da budu veća ulaganja, da grad bude čistiji, da se asfaltira ulica u mom kraju…“ – kaže za Bujanovačke koordinator kampanje, Uroš Tasković.

Prema istraživanjima, dodaje, glasaču je potrebno samo 15 minuta da ode do biračkog mesta da  iskoristi svoje pravo.

-Neki, najčešće stariji sugrađani, kažu da je to njihova obaveza i da će obavezno izaći na izbore. Oni koji neće izaći su u dve grupacije – ili uopšte ne izlaze na izbore ili su izlazili, ali su sada razočarani i neće izaći. Mlađa populacija je podeljena – ili će izaći ili ih uopšte ne zanima. Mi hoćemo da im objasnimo da to nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i apelujemo na glasače da to pravo iskoriste –kaže Tasković.

Kampanja je započela akcijom u Nišu i trajaće do raspisivanja lokalnih izbora koji će se 2. juna održati u 88 gradova i opština, među kojima je i Bujanovac. Volonteri NKD i partnerskih udruženja će razgovarati sa građanima osam gradova gde će se održati lokalni izbori i to: Valjeva, Užica, Subotice, Bujanovca,  Aleksinca, Novog Sada, Svrljiga i Niša.

-Mi se često bavimo lokalnim problemima i pokrećemo lokalne inicijative kako bismo zajedno  sa građanima te probleme rešavali, i lokalni izbori su dobra prilika da glasači ocene rad lokalnih vlasti. Politički aktivisti opozicije i pozicije bi nakon identifikacije gorućih problema  građana trebalo da izgrađuju poverenje kod birača da su upravo oni ti koji mogu te probleme  da reše. U svakom izbornom ciklusu, svaki glasač ima priliku da pokaže snagu svog  pojedinačnog glasa i da odluči kome želi da da glas – dodaje Tasković.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema kao i da svi građani imaju jednake uslove za život bez obzira da li  žive u Beogradu ili nekom manjem mestu u Srbiji.

Udruženje mladih  „Naš svet, naša pravila“ osnovala je 2018. godine grupa vranjskih srednjoškolaca sa ciljem edukacije, unapređenja položaja i rešavanja problema mladih u Vranju. Videvši, kako kažu, nedostatak mogućnosti za mlade u Pčinjskom okrugu, pasivnost i apatiju, kao i nezainteresovanost lokalne samouprave za rešavanje ovih problema, kao mladi odlučili su da sami počnu da rešavaju ove probleme.

„Danas težimo da postanemo platforma za zagovaranje promena i razvoja na terenu omladinske i ekološke politike na jugu Srbije i izgraditi pozitivne mehanizme za aktivno uključivanje mladih u lokalne procese koji ih se tiču, kao i bavljenje povezivanjem mladih Srba i Albanaca na jugu Srbije, posebno u opštinama Bujanovac i Preševo, u cilju očuvanja mira i prevazilaženja međusobnih stereotipa i predrasuda“, poručuju volonteri „Naš svet, naša pravila“.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *