Finale Lige šampiona – Spektakl koji se ne propusta

(Promo tekst) -Kvalifikacije za Ligu šampiona, bitan su faktor ekipama koje nisu kotirane visoko na UEFA rang listi. Bliži se leto, a sa njim i nova euforija oko plasmana u grupnu fazu najprestižnijeg evropskog takmičenja. Sezona 2023/2024 se završava, a na Vembliju nas uskoro očekuje finale.

Ako muškarac voli ženu, više nego hladno pivo za vreme finala Lige šampiona, možda to jeste prava ljubav, ali to nije pravi muškarac, čuvena je izjava srpskog trenera Vujadina Boškova sa kojom se većina žena neće složiti

Ipak, morate priznati da se finala Lige Šampiona ne propuštaju, pogotovo kada se u njima nađu ekipe o kojima pišemo danas, a to su Borusija Dortmund i Real Madrid. Spektakl u Londonu je zagarantovan, ostaje nam samo da odbojavamo dane do prvog zvižduka sudije.

Milioneri šampioni Evrope? Tesko ali ne i nemoguće

Iako Dortmund ne blista u Bundesligi, ova sezona im je definitivno za pamćenje, jer finale Lige Šampiona je nešto što svaka ekipa priželjkuje.“Žuti zid” bodrio je svoje fudbalere čitave sezone, a ostala im je nada da će “ušati trofej” zauzeti mesto u prostorijama kluba.

Marko Rojs, legenda kluba, oprašta se ove sezone od crno-žutog dresa i njemu bi ova titula bila kruna blistave karijere koju je ostvario igrajući za Milionere punih 12 godina. Ni malo lak put nije imao Dortmund do finala. U grupi smrti igrali su sa Njukaslom, Milanom i PSŽ-om. Padali su redom velikani poput PSV-a, PSŽ-a i Atletiko Madrida, a sada je u finalu ostao samo još Real Madrid. Iako su Madriđani favoriti po prognozama stručnjaka, nešto se pitaju i fudbaleri Borusije.

Treba imati u vidu da je ovo Dortmundu tek treće finale u istoriji kluba i verujemo da će igrači uložiti nadljudske napore da pobede Real. Milioneri su samo jednom bili pobednici ovog takmičenja u sezoni 1996/97 gde su u finalu savladali Juventus rezultatom 3:1. Uz ovaj trofej, osvajali su i :

  • Bundesligu 8 puta,
  • DFB Pokal 5 puta,
  • Interkontinentalni kup i
  • Kup pobednika kupova.

Nisu se izabranici Edina Terića slučajno našli u finalu. Momci igraju srcem, imaju znanje i iskustvo i ostaje im da to i dokažu kroz nekoliko dana na Vembliju.

Real Madrid – Da li ce Kraljevi osvojiti novu krunu?

Real Madrid fudbal znači samo jedno, a to su dve stvari. Drama i uzbuđenje koje nam priređuju fudbaleri ovog tima. Ekipu sa Bernabeua ne smete nikad otpisati, čak ni kada gube do poslednjih minuta utakmice. Deluje da je pobednički mentalitet usađen u svaku generaciju koja je nosila beli dres i branila boje Kraljevskog kluba. Najnoviji triler priredila je četa Karla Anćelotija u nestvarnoj završnici protiv Bajerna iz Minhena.

Iako je čuveni napadač Gari Lineker izjavio da je fudbal :„Sport u kome 22 osobe jure za loptom 90 minuta, a na kraju uvek pobede Nemci“, to ovog puta nije bio slučaj.

Odluka Tomasa Tuhela da se brani nakon gola koji je postigao Alfonso Dejvis, skupo ga je koštala. Nismo navikli da se nemačke ekipe brane nakon postignutog gola i upravo je ta taktika koštala Bajern finala. Real nije ekipa protiv koje može da se brani rezultat, jer je previše pojedinaca koji mogu rešiti meč. Jedan takav igrač jeste Joselu koji je ušao u 81 minutu, postigao 2 gola za samo 10 minuta i na taj način sam izbacio Bavarce iz daljeg takmičenja i napravio sjajnu uvertiru za meč koji će odigrati Borusija Dortmund i Real Madrid za nepunih dve nedelje.

Bukmejkeri su već postavili kvote za ovaj meč, a sudeći po njima Milionerima se ne piše dobro protiv Španaca. Potcenjena je ekipa Dortmunda na čiju pobedu kvota iznosi čak 4.85. Kvota na pobedu Madriđana je samo 1.60, što je relativno nisko za jednu utakmicu od ovakvog značaja.

Nove sportske kladionice u Srbiji MightyTips već vide Real Madrid kao potencijalnog osvajača, ako je suditi po kvoti. Naš ekspert za klađenje Jadranka Sojkić već je unovčila svoje znanje kladeći se na prolazak Reala u finale.

Njeno iskustvo može pomoći i vama ukoliko budete ispratili njene prognoze za meč protiv Dortmunda. Imajući u vidu da je ekipa sa Santijago Bernabeu stadiona čak 14 puta osvajala ovo takmičenje, nije ni čudo što su favoriti na papiru. Uz ove trofeje Kraljevi su osvajali i :

  • UEFA Superkup 5 puta,
  • UEFA Kup, današnju Liga Evrope, 2 puta,
  • Španski superkup 13 puta i
  • La Ligu 36 puta, što nije pošlo za nogom ni jednoj drugoj ekipi.

Kada pogledate vitrinu Kraljevskog kluba, možete lako da doneste zaključak da Real Madrid fudbal igra na nestvaran način. Toliki broj osvojenih titula čini ih favoritima protiv Borusije Dortmund.

Ni jedan ni drugi tim ne moraju da brinu za kvalifikacije za Ligu šampiona, jer će se u istu sledeće sezone plasirati direktno, a do tada nam ostaje da uživamo u trileru koji će nam prirediti u jako kratkom periodu. Bilo da ste navijač Reala ili Borusije, ovaj duel se ne sme propustiti, jer nas sigurno očekuje 90 minuta paklene atmosfere i dobrog fudbala.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *