Osmaci se upoznali sa smerovima i uslovima školovanja u “Svetom Savi”

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 29. maj 2024. Srednja stručna škola “Sveti Sava” iz Bujanovca organizovla je u sredu Dan otvorenih vrata za učenike osmog razreda osnovnih škola iz Levosoja, Klenika, Žbevca i Bujanovca. Osmaci su imali priliku da prošetaju prostorijama Ekonomskog fakulteta gde je škola trenutno preseljena, da se upoznaju sa sadašnjim „Svetosavcima“ i profesorima i pitaju sve što ih zanima vezano za upis u prvi razred Srednje stručne škole. Učenici sa kojima smo razgovarali još uvek su neodlučni koji smer će upisati.

-Ovaj dan smo posvetili vama, jer smo želeli da dođete i obiđete našu školu, koja se trenutno nalazi na Ekonomskom fakultetu, da se upoznate međusobno, da vidite kako se ovde radi i da pitate sve što vas interesuje. Da vidite kakva je naša međusobna saradnja, jer mi vodimo računa o svim našim đacima, a na uslove koje trenutno imamo svi nam zavide – rekla je direktorka škole Svetlana Manasijević obraćajući se osmacima.

Srednja škola „Sveti Sava“ u prvi razred školske 2024/25 upisuje 112 učenika, odnosno četiri odeljenja sa po 28 učenika.  Od obrazovnih smerova učenici mogu birati između finansijsko računovodstvenog tehničara, medicinske sestre-vaspitača, kuvara-konobara i tehničara za industrijsku robotiku.

Tehničar za industrijsku robotiku je novi smer kod nas koji traje 4 godine. nakon završetka školovanja tehničari ovog zanimanja biće osposobljeni da programiraju CNC mašine i za rad na računaru i industrijskim robotima – kaže direktorka i dodaje da će učenici koji završe ovaj smeri moći da upišu elektrotehnički, mašinski, informatički fakultet, visoku školu strukovnih studija i još mnogo toga.


Finansijsko računovodstveni tehničar osposobiće učenika da bude finansjki menadžer, da vodi knjigovodstvenu agenciju, da sastavlja finansijske izveštaje i još mnogo toga. Onaj ko završi ovaj smer može obavlajti poslove računovođe, revizora, kao i da radi u oblasti platnog prometa.

Smerovi medicinska sestra-vaspitač i kuvar-konobar dobro su poznati svima i odavno su popularni u bujanovačkoj srednjoj školi.

Medicinska sestra-vaspitač je zanimanje koje edukuje učenike za rad sa decom uzrasta do 3 godine u predškolskim ustanovama na poslovima nege i vaspitanja dece.  Praktični deo nastave se odvija u samoj školi, zatim u Domu zdravlja u Bujanovcu, kao i u predškolskim ustanovama u Bujanovcu i Vranju.

Smer kuvar-konobar je dualni model koji traje 3 godine i veoma je perspektivan smer, jer učenici stiču praktične veštine u ugostiteljskim objektima i učestvuju na brojnim takmičenjima iz gastronomije i usluživanja.

-Veoma je važno da roditelji i deca znaju će učenici imati prevoz do škole i nazad, odnosno redovnu liiju za dolazak i odlazak u školu, a autoprevoznik je Bane-turs – kaže Manasijevićeva i dodaje da svi roditelji i sva deca koja imaju neka pitanja mogu svakog dana da svrate u školu i da se informišu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *