Kosovski ministar: Umesto da bude ujedinitelj, Kurti je pogrešio što je podržao samo jednu stranku u Bujanovcu i Preševu

Objava ministra Aliua

Bujanovac, Priština, 5. jun 2024. (Foto Bujanovačke/ilustracija) – Kosovski ministar infrastrukture i prostornog planiranja Liburn Aliu kritikovao je odluku premijera Albina Kurtija da na izborima u Bujanovcu i Preševu podrži samo jednu listu koja okuplja lokalne Albance. Kako je naveo, ta odluka bila je pogrešna.

Kako je naveo, u ovom slučaju ne može da bude neutralan jwer je i sam poreklom iz Preševa:

„Ne mogu biti neutralan u ovom trenutku jer sam poreklom iz Preševa. Uprkos ličnim simpatijama, mislim da je ovo bila pogrešna akcija“, kazao je ministar na RTK.

 

Dodao je da je Kurti bio dužan da ujedini sve albanske stranke, umesto što je učestvovao na predizbornom skupu jedne stranke održanom na Pravnom fakultetu u Prištini.

„Ovo je bila greška koju bi trebalo što pre ispraviti“, naglasio je.

Driton Redžepi iz Fronta za promene optužuje Kurtija da pred izbore deli Albance Preševske doline

Podsetimo, Kurti je uoči izbora otvoreno podržao Partiju za demokratsko delovanje (PDD), kao i njene predsedničke kandidate Arditu Sinani i Ragmija Mustafija. Protiv ovakve Kurtijeve odluke među albanskim strankama jedino se javno pobunio Front za promene, koji je pobednik izbora u Bujanovcu.

Ova podrška donela je rezultat u Preševu gde je PDD ubedljivo slavio 2. juna, dok je stranka u Bujanovcu doživela izborni debakl osvojivši 5 mandata sa 2.038 glasova. Izbori u Bujanovcu biće ponovljeni na dva izborna mesta u gradu i kao u Muhovcu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *