Mustafa: O vlasti u Preševu neće se pitati Kurti

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. jun 2024. (foto arhiva) – Lider preševske Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa rekao je da kosovski premijer Albin Kurti neće moći da utiče na formiranje lokalne vlasti u Preševu, iako je  imao uticaj na izborni proces.

Prema rečima nekadašnjeg predsednika ove opštne, Kurtijev uticaj na albansko biračko telo na jugu Srbije „bio je oko 15 odsto“. Dodao je, međutim, da će, ukoliko pokuša još nešto, naići na otpor.

Kurti je pred lokalne izbore u Preševu i Bujanovcu podržao kandidate Partije za demokratsko delovanje (PDD), što je u Preševu urodilo plodom, dok je Kamberijeva stranka u Bujanovcu doživela fijasko.

Kurti sa pobednicom izbora u Preševu, najavio podršku ovoj opštini, o Bujanovcu ni reči

Ragmi Mustafa

„Vreme za izjave podrške PDD su završene. Njegova misija je završena. Drugih intervencija nikako ne može biti. Albanci u Preševu će birati vlast, nikakvo Kurtijevo mešanje u politiku i izgradnju albanskih institucija u Preševu neće biti prihvatljivo“, izjavio je Mustafa u ponedeljak u emisiji „Interaktiv“ na KTV.

Mustafina DPA je na izborima u Preševu, po preliminarnim rezultatima, dobila 3.009 glasova (20, 8 odsto), iza PDD sa 4.019 glasova (27,8).

Mustafa je istakao da će njegova stranka biti deo vladajuće koalicije „jer bez DPA nema koalicionog partnerstva“. Njegova stranka ima 8 odbornika u lokalnoj skupštini sa 38 odborničkih mesta.

Naglasio je da će DPA i druge stranke sledeće nedelje započeti razgovore o konstituisanju vladajuće koalicije. On je rekao da očekuje da će izbori doneti stabilan parlament „i da će biti u interesu Preševljana, i politički i ekonomski“.

Srbe će u novom sazivu preševske skupštine predstavljati samo jedan odbornik i to sa naprednjačke liste. U prošlom sazivu naprednjaci su imali dva odbornika.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *