Počela međunarodna vežba „Platinasti vuk 24“ u bazi Jug

Bujanovac, 11. jun 2024. (foto MO) – U bazi Jug kod Bujanovca u ponedeljak je počela vežba “Platinasti vuk 24” koju zajednički organizuju Vojska Srbije i Evropska komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Ova međunarodna taktička trajaće do 21. juna.

Cilj vežbe, za čije planiranje se kao osnov uzima Povelja Ujedinjenih nacija, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Učesnici vežbe, njih više od dve stotine, uvežbavaće taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom angažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja. Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su predviđenih vežbovnih aktivnosti.

Organizacijom i aktivnim učešćem Vojske Srbije na vežbama iz serije „Platinasti vuk“, koje se održavaju od 2014. godine, podižu se kapaciteti i osposobljenost komandi i jedinica za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, kao i sposobnosti jedinica ranga voda i čete za angažovanje u mirovnim operacijama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *