Stiglo upozorenje u Bujanovac, crveni meteoalarm

Bujanovac, 12. jun 2024. (foto arhiva) – Iz Sektora za vanredne situacije stiglo je upozorenje u Štab za vanredne situacije u Bujanovcu, ali i drugim mestima u Pčinjskom okrugu, zbog najavljenih vremenskih nepogoda za sredu i četvrtak. Nalaže se preduzimanje preventivnih i operativnih mera.

„Očekuje se veoma nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada, uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti“, navodi se u upozorenju.

U sredu je izdat crveni (najviši) stepen upozorenja za Borski i Zaječarski upravni okrug, a narandžasto upozorenje za Grad Beograd, Sremski, Kolubarski, Mačvanski, Šumadijski, Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički, Pčinjski, Zlatiborski, Moravički i Raški upravni okrug.

U četvrtak crveni meteoalarm važi za područje Borskog, Zaječarskog, Rasinskog. Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, dok je narandžasto upozorenje izdato za Šumadijski, Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Zlatiborski, Moravički i Raški upravni okrug.

„Radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi“, dodaje se u upozorenju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *