Bujanovac mora da uči od modernih digitalnih industrija ako želi da bude relevantan u današnjoj ekonomiji  

Bujanovac, 14. jun 2024. U svetu koji se menja brzinom munje, mali gradovi u Srbiji nalaze se na raskršću. Oduvek ponosni na svoju tradiciju i nasleđe, sada su suočeni sa izazovom modernizacije i teško se s njom nose. Iako se čini zastrašujuće, prihvatanje novih, digitalnih i modernih industrija nije samo izbor, već neophodnost za opstanak i napredak. Bujanovac je upravo jedan od gradova koji to moraju da prepoznaju – što pre.

Mali gradovi – nekad i danas

Mali gradovi nekad i danas bitno se razlikuju. Setimo se samo kako su nekada mali gradovi bili centri zanatstva i trgovine, mesta gde su se generacije smenjivale u istim zanimanjima. Danas, ta slika bledi. Mladi odlaze u potrazi za boljim prilikama, ostavljajući za sobom stagnirajuću ekonomiju. Ovo nije priča samo o jednom gradu, već o mnogim širom Srbije ali i regiona. Poslovni prostori u centru grada prazne se jer male trgovine više nemaju smisla. One su u šoping centrima, sve na jednom mestu. Zanatske radnje odumiru, jer mladi bolju prililku vide u nekim drugim zanimanjima. Nove industrije se ne otvaraju, jer za industriju nismo konkurentni. Pa što onda da radimo? Da li je sve izgubljeno? Ne, naravno da nije.

Moderne, digitalne industrije su budućnost

Nema prostora za očajavanje. Upravo u tom izazovu leži i prilika. Digitalna era otvara vrata novim industrijama koje ne poznaju geografske granice. Mala mesta više nisu ograničena na ono što im neposredna okolina pruža. Sada, sa dobrom internet konekcijom, mogu se povezati sa svetom, privući investicije i stvoriti radna mesta u sektorima o kojima se ranije nije ni moglo sanjati. Pogađate, to je uglavnom IT sektor. To je tako širok pojam da ga je teško obuhvatiti, jer ovde spada sve od računalnog programiranja do industrije video igara i online platformi za klađenje. Neke zemlje odavno su prepoznale važnost ovih sektora, a pogotovo poslednjeg, kao Malta, ili Kipar. Zatim imamo i online platforme za frilensing koje pružaju mogućnost mladima da rade od kuće, kako žele i koliko žele. Možete da zamislite mlade IT stručnjake koji rade na razvoju softvera iz svoje kuće u nekom malom gradu. Ili dizajnere koji kreiraju digitalne umetničke radove za klijente širom sveta. To nije naučna fantastika, već realnost koju možemo stvoriti i za naše građane. Naravno, tehnologija je povezala svet ne samo kroz biznis. Danas možemo pristupiti svim sadržajima iz bilo kojeg dela sveta, ali i lakše porediti usluge, naći bolji bonus dobrodošlice ili bolji proizvod/uslugu. Naravno, potrebna je hrabrost da se izađe iz zone komfora, da se prihvati novo i nepoznato. Potrebna je podrška lokalnih vlasti, koje moraju investirati u infrastrukturu, obrazovanje i podsticaje za nove biznise.

Važnost zajednice i kolektivne svesti

Ovo nije samo priča o ekonomiji. To je priča o očuvanju zajednice, o pružanju mladima razloga da ostanu u svojim rodnim mestima. To je priča o stvaranju živahnih, modernih mesta u kojima se tradicija i inovacija prepliću. Neki mali gradovi su već prepoznali ovaj potencijal. Organizuju radionice i obuke za digitalne veštine, privlače IT kompanije i podstiču razvoj kreativnih industrija. Rezultati su ohrabrujući – mladi se vraćaju, otvaraju se novi biznisi, a gradovi dobijaju novi život.

Naravno, nisu svi podjednako uspešni. Neki i dalje oklevaju, držeći se starih navika i strahujući od promena. Ali vreme ne čeka nikoga. Konkurencija je velika, a svet se neprestano menja. Bujanovac mora da se prilagodi ili će zaostati. Naravno, naš grad ima i puno težih pitanja za rešiti, ali  ovo je dobar trenutak za preokret. Za hrabre odluke i vizionarsko razmišljanje. Za zajednički napor da se stvori bolja budućnost. Jer, mali gradovi Srbije imaju potencijal da postanu centri inovacija i razvoja. Samo treba da prihvate izazov i zakorače u digitalnu eru.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *