Policija pojačano kontroliše vozače pod dejstvom alkohola i droge

Bujanovac, 17. jun 2024. (Foto MUP) – Pripadnici saobraćajne policije sprovodiće od danas do 23. juna međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP je najavio da će, u sklopu te akcije koju istovremeno sprovodi 31 evropska zemlja, članica Mreže saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL), u petak 21. juna širom Evrope biti realizovan „Alcohol and Drugs Marathon“, kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

„Saobraćajna policija je, u prvih pet meseci ove godine, isključila iz saobraćaja više od 20.000 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 1.500 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a oko 4.000 vozača zatečeno je da upravlja vozilom sa više od 1,2 promila alkohola u organizmu“, navodi se u saopštenju.

MUP je apelovao na građane, s obzirom da predstoji održavanje velikog broja muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo više desetina hiljada posetilaca, „da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *