Zvanično upozorenje: U Bujanovac stižu tropski vreli dani

Bujanovac, 17. jun 2024.- Zbog velikih vrućina koje nas očekuju Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera, koje uključuje i Bujanovac.

Prenosimo delove saopštenja lokalnog Štaba za vanredne situacije:

”Sektor za vanredne situacije, prosledio nam je Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za područje Srbije na izražen toplotni talas od 17. do 23. juna 2024. godine i da se nalazimo na početku perioda koji će obeležiti veoma topli vazduh sa severa Afrike.

Vrednost maksimalne temperature po danima:

-​ponedeljak 17.06.2024. godine od 30 do 33°S

-​utorak 18.06.2024. godine od 32 do 35°S

-​sreda 19.06.2024. godine od 35 do 37°S

-​četvrtak 20.06.2024. godine od 33°S na severu do 39°S na jugu i istoku Srbije

-U petak i subotu 21-22.06.2024.

Pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40°S. u subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju 23.06.2024. godine i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34°S.

Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najvaljuje opasne vremenske pojave – toplotni talas, a takvog su inteziteta da mogu biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, neophodno je da, u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, preduzmete sledeće:

1.​Obavestiti nadležne komunapne službe na vašoj teritoriji nadležnosti, koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće, da u datom periodu izvrše raspoređivanje istih po teritoriji JLS i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje najugroženijem stanovništvu.
2.​Razmotriti mogućnost da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode (preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta).
3.​U saradnji sa lokalnim domovima zdravlja, postaviti punktove za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama nateritoriji JLS.
4.​Pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom i stupiti u kontakt sa
predstavnicima JP Srbijašume, privatnim vlasnicima i korisnicima šuma.
5.​Preko sredstava javnog informisanja, o svim preduzetim merama informisati građane.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *