U Bujanovcu 324 učenika završila osmi razred, u dve srednje škole 308 mesta

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 24. jun 2024. – Osmi razred u opštini Bujanovac ove godine završila su ukupno 324 učenika, od toga 153 u srpskim i 171 u albanskim osnovnim školama. U Srednjoj stručnoj školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu ima mesta za 112 prvaka, dok je u Srednjoj školi „Sezai Suroi“ taj broj veći za 84, odnosno iznosi 196.

U četiri osnovne škole, u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu, OŠ „Vuk Karadžić“ u Levosoju, OŠ „Dragomir Trajković“ u Žbevcu i OŠ „Bora Stanković“ u selu Klenike, osmi razred su u školskoj 2023/24 završila 153 učenika.

Završeni maturski ispiti, rezultati za dva dana

Srednja škola „Sveti Sava“ u prvi razred školske 2024/25 upisuje 112 učenika, odnosno 4 odeljenja sa po 28 učenika. Od obrazovnih smerova učenici mogu birati između finansijsko računovodstvenog tehničara, medicinske sestre-vaspitača, kuvara-konobara i tehničara za industrijsku robotiku.

U šest osnovnih škola, u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, OŠ „Naim Frašeri“ u Bujanovcu, OŠ „Muharem Kadriu“ u Velikom Trnovcu, OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači, OŠ „Sami Frašeri“ u Lučanima, OŠ „Ali Bektaši“ u Nesalcu i OŠ „Miđeni“ u Muhovcu, osmi razred je u školskoj 2023/24 završio 171 učenik.

Srednja škola „Sezai Suroi“ u narednoj školskoj godini upisaće 196 učenika, odnosno po 28 u 7 odeljenja. Četvorogodišnji obrazovni smerovi koji su zastupljeni su medicinski, gimnazijski, ekonomski, mašinski i elektrotehnički, dok je trgovački trogodišnji smer.

Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, svaki učenik izračunava broj bodova sa kojima konkuriše za upis u neku od škola.

Naredni korak jesastavljanje liste opredeljenja (“liste želja”) gde svaki učenik upisuje školu i profil za koji je pokazao najviše interesovanja. Liste opredljenja se mogu predati i elektronskim putem. Kao prvu želju učenici unose profil za koji imaju najviše interesovanja. Redosled napisanih škola je bitan, jer će učenik biti raspoređen u prvu školu za koju bude imao dovoljno bodova. Neke od preporuka su da se na listu napiše minimum deset škola, od dvadeset koliko je najviše moguće.

Posle predavanja liste opredeljenja, čeka se raspored učenika, odnosno redosled kandidata za upis u srednje škole.

Nakon objavljivanja spiska i saznanja ko je koju školu upisao, sledeći korak je sam upis u srednju školu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *