Pahomije više nije episkop vranjski

Bujanovac, 25. jun 2024. (Foto Eparhija)- Pahomije, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, od ponedeljka više nije episkop Eparhije vranjske.

To, međutim, ne znači da je ražalovan već, naprotiv, da je laičkim rečnikom kazano unapređen.

Pahomije je od ovog Duhovskog ponedeljka i zvanično mitropolit vranjski, vidi se iz eparhijske korespondencije s medijima i tekstova o proslavi gradske slave u Vranju na oficijenom sajtu Eparhije vranjske, piše Vranjenews.

Ono o čemu se šuškalo već neko vreme sada je i potvrđeno, jer u izveštaju sa proslave Duhovskog ponedeljka u Vranju na sajtu eparhije piše da je „Svetu arhijerejsku liturgiju služio njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit vranjski Pahomije, sveštenstvo i monaštvo Eparhije vranjske“.

To je prva informacija na zvaničnom sajtu eparhije gde se ispred duhovnog imena Tomislava Gačića koristi titula „mitropolit vranjski“.

Podsećanja radi, patijarh Porfirije saopštio je sredinom maja, posle liturgije u hramu Svetog Save u Beogradu, da se godišnje zasedanje Sabora (SPC) završilo donešenjem odluka, kako je rekao, „na slavu Božiju i narodu na spasenje“.

Vladiki Pahomiju ovo je trideset druga godina na vladičanskom tronu Eparhije vranjske. Izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine. Već krajem avgusta iste godine hirotonisan je i ustoličen u Eparhiji vranjskoj.

Hirotoniju je obavio patrijarh srpski Pavle, zajedno sa još nekoliko arhijereja SPC.




3 thoughts on “Pahomije više nije episkop vranjski

  1. Milenče

    Jezivo i sramotno. Na hiljade ljudi i dalje sablažnjavate i odgurujete od Crkve ovakvim potezima. Nikada ga oprati nećete. Bože budi nam u pomoći.

    Reply
  2. Врање

    Кад се све разложи и сложи, Пахомија, треба послати у пензију.
    Зло је донео у Врање, и сад унапређење.
    Ово је вређање и гажење по достојанству Врањских житеља и верника.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *