Vidovdanska akademija u Bujanovcu: Simbol za buduće generacije (video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 29. jun 2024. „Vidovdan je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji i najbitniji kult negovanja srpske tradicije. On je jedan od najznačajnih stožera oko kojih se uzdiže srpski nacionalni obrazac, on je simbol i hoće da nam ga unište. Orvel je rekao „kada želite da vladate nekim narodom uništite njegove simbole“, a nama je Vidovdan simbol za buduće generacije, a ne samo osvrt na tradiciju i na nešto što je važno“, rekla je doktorant srpskog jezika i književnosti iz Vranja Aleksandra Đorđević na svečanoj Vidovdanskoj akademiji, održanoj u petak u maloj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu.

Ona je, govoreći o duhovnim aspektima Vidovdanskog zaveta, istakla da nas odluke koje su donošene u našoj istoriji opominju da treba da budemo strogi i pravedni prema sebi i prema drugima.

Govorila je o Kosovskom zavetu i o tome kako on utiče na savremeni način življenja, osvrćući se ne toliko na istorijski aspekt, nego na filozofski.

-Vidovdanski zavet postaje sve značajniji, posebno u domenu multikulturalnosti i nedopustiv je bilo koji vid relativizacije istog, pa makar po cenu nalaženja kompromisa sa drugim kulturama ili nekog favorizovanja multikulturalne sredine. Nedopustiv je šovinistički pristup, kao ni nacionalističke ratoborne ideje. Kosovksi zavet je jednostavno deo našeg nacionalnog identiteta, on je naš simbol kog pokušavaju sada da nam otuđe, da ga deformišu ili da ga preinače u nešto drugima podobnije nego nama samima – rekla je Đorđevićeva.

Svečanu Vidovdansku akademiju organizovalo je društvo za očuvanje kulturno istorijskih vrednosti „Zapisi“ iz Bujanovca.

Posle govora Aleksandre Đorđević, prisutni su imali priliku da uživaju u vokalnom umeći mlade i talentovane Dunje Stevanović, koja je otpevala dve kompozicije o Kosovu.

Nakon toga nastupili su članovi etno sastava „Adet“ iz Bujanovca, Anđela Dukadinović i Miloš Stoimenov, koji su izveli numere „Vidovdan“ i „Ej dragi, dragi“, a odmah zatim numeru „Zajdi zajdi“ odsvirali su Nikola Arsić na klarinetu i Stoimenov na harmonici.

Na samom kraju, osnivač udruženja „Zapisi“ Voja Mikić zahvalio se svima koji su prisustvovali svečanoj Vidovdanskoj akademiji i uručio zahvalnice onima koji su pomogli i podržali njeno održavanje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *