Novinari iz Srbije i sa Kosova u poseti Bujanovcu

Bujanovac, 3. jul 2024. U okviru projekta „Podsticanje medijske razmene u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova“, novinari iz Beograda, Lazarevca, Prištine, Mitrovice i Preševa posetili su u sredu Bujanovac gde su sa kolegama razmenili iskustva o radu, međusobnoj saradnji, kao i suživotu između Srba i Albanaca.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovode ga BIRN Srbija i Internews Kosovo, koji su organizovali zajedničko putovanje novinara iz svih zajednica s ciljem međukulturalne i međuetničke saradnje, kao i upoznavanja sa izvorima informisanja u Beogradu, Vranju, Bujanovcu, Prištini, Peći i Mitrovici.

-Ova tura ima za cilj da poboljša razumevanje novinara o političkim i kulturnim pitanjima u regionu, sa posebnim fokusom na promovisanje profesionalnih standarda, dijaloga, pluralizma i međuetničkih odnosa – kaže Kalina Simić iz BIRN-a.

U okviru šestodnevnog karavana desestoro novinara i medijskih profesionalaca posećuju javne institucije, nevladine organizacije, medije i spomenike kulturne baštine u Srbiji i na Kosovu.

O stanju medija u Bujanovcu i opštoj situaciji govorili su osnivač i urednik portala „Bujanovačke“ Nikola Lazić, urednik portala „Folonline“ Jeton Ismaili i urednik portala „Lugina Lajm“ Agon Islami.

Izazovi sa kojima se suočavaju u radu, namešteni medijski konkursi, lokalni izbori, odlazak mladih iz Bujanovca, diskriminacija albanskog stanovništva, problem sa pasivizacijom adresa, nepriznavanje kosovskih diploma, privatizacija javnih preduzeća koja još uvek nije počela, građani Bujanovca kao taoci relacije Beograd – Priština…bile su teme o kojima su bujanovački novinari razgovarali sa svojim kolegama iz ostatka Srbije.

Projekat traje od januara 2023. do juna 2025. godine i obuhvata novinarsku lokalnu i regionalnu produkciju, istraživanja i analize medijskog sadržaja u vezi sa zajedničkim relevantnim temama, razmenu profesionalnih i ličnih iskustava novinara iz Srbije i Kosova, mini kurseve albanskog i srpskog jezika, druženje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *